Hírek

2013.05.31. 17:55

Fűtőerőmű felszámolás: csak a várost hívják meg a pályázatra

Egyedüliként Székesfehérvár önkormányzatát hívja meg a felszámoló a Fűtőerőmű Kft. vagyonelemeinek értékesítéséről szóló, zárt pályázatra. Ezzel látja ugyanis biztosítottnak a távfűtés folyamatosságát.

Házi Péter

Tavaly szeptemberben rendelte el a bíróság a milliárdos nagyságrendű tartozást felhalmozott Fűtőerőmű Kft. felszámolását, amely gyakorlatilag húszezer fehérvári lakás távfűtését biztosítja. A székesfehérvári képviselő-testület januárban kinyilvánította, meg kívánja vásárolni a  Fűtőerőmű magánbefektetőknél lévő 49 százalékos üzletrészét. (A Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-t tavaly júniusban, tekintettel arra, hogy fontos közszolgáltatást lát el, egy kormányrendelettel  stratégiai jelentőségűvé nyilvánították, így a felszámolására igen szigorú szabályok vonatkoznak.) Néhány napja az FMH-ban is megjelent egy hirdetés, amelyet az Energott Kft. jegyez, s  amelyet Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztosnak címzett a cég.

Két hét múlva talán mi is megtudhatjuk, mennyit  ér a Fűtőerőmű

A cég a hirdetésben leírtak szerint azt kéri, hogy az értékesítési eljárásba őket is vonja be felszámoló, s ha zártkörű lesz a pályázat, azon is tehessenek ajánlatot. A hirdetés szerint 3,9-4,3 milliárd forint közötti összegért  megvásárolnák a hőtermelő berendezéseket és az ingatlanokat, feltéve, hogy az energiatermelő berendezések működőképesek, az előírt karbantartásokat elvégezték. Az ajánlat - mint a hirdetésben fogalmaztak - tíz naptári napig érvényes.

A dolog pikantériáját az adja, hogy az  Energott Kft. egyúttal a szóban forgó fehérvári  Fűtőerőmű Kft. kisebbségi tulajdonosa is, így valószínűleg van fogalma arról, milyen állapotban  vannak a berendezések.

Az ügyben megkerestük a hirdetés által megszólított felszámolóbiztost, aki lapunknak elmondta, a felszámoló azt a döntést hozta, hogy nem nyilvános, hanem zártkörű pályázaton, egyben értékesíti az adós, azaz a Fűtőerőmű Kft. vagyonelemeit, a  tárgyalásra pedig egyedül a székesfehérvári önkormányzatot hívja meg. Kissné Ágics Ilona kiemelte, úgy látja, hogy csak így, tiszta, egységes tulajdoni helyzetet teremtve garantálható a távfűtés mint közszolgáltatás biztonsága.

Kérdésünkre, miszerint a hirdetésben szereplő összeg környékén várható-e a kikiáltási ár, a felszámoló elmondta, jelenleg zajlik a Fűtőerőmű vagyonelemeinek felmérése, ami várhatóan két héten belül elkészül. A csődtörvény alapján akár tárgyalásos, akár zártkörű eljárásról is van szó, három vagyonértékelő céggel kell a vagyont felméretni,  az általuk megadott értékek számtani átlagánál alacsonyabb áron nem lehet eladni  a vagyonelemeket. Hozzátette, több érdeklődő is jelentkezett  vételi szándékkal, 98 százalékuk a kisebbségi tulajdonosok érdekkörébe tartozó vállalkozás. Ugyanakkor véleménye szerint akkor van a legnagyobb biztonságban a fehérvári távfűtés, ha a hőtermelő berendezések a város tulajdonában vannak. Reménye szerint már nyáron eldőlhet a Fűtőerőmű sorsa.

Égi Tamás, Székesfehérvár alpolgármestere megkeresésünkre annyit mondott, a  távfűtés biztonsága érdekében a város továbbra is fenntartja vételi szándékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!