Hírek

2013.05.29. 18:26

Diákok szolgálatban

Székesfehérvár - A mostani kilencedikesek már csak úgy érettségizhetnek le, ha 50 órában közösségi szolgálatot végeznek. E témában szerveztek fórumot szerdán a Civil Centrumban.

S. Töttő Rita

Akár idősek otthonában, kórházban, parkrendezéssel vagy éppen korrepetálással is letudhatják a diákok a közösségi szolgálatot, amelyet a 2016-ban érettségiző tanulóknak kell először teljesíteniük - mondta ma a Civil Centrumban Bodó Márton,  az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársa, aki oktatási intézmények és fogadószervezetek képviselőinek tartott beszámolót a Magyarországon még újnak és ismeretlennek számító közösségi szolgálat témakörében.  A most kilencedikes diákoknak kell elkezdeni gondolkodni azon, milyen szolgálatot szeretnének végezni, ők ugyanis már csak akkor érettségizhetnek, ha teljesítették az ötven órát.

Bodó Márton szerint mindenkinek tetszik az  ötlet (Fotó: Lovász Lilla)

Ha idén az iskolák elkezdték feltérképezni a lehetőségeket, akkor még 2 évük van a 10. és 11. évfolyamban a tanulóknak  elvégezni az 50 órát, bár az országos tapasztalat szerint még nem álltak neki a kapcsolatfelvételnek  az intézmények - mondta el Bodó Márton, aki szerint e szolgálat azt a célt szolgálja, hogy a diákok egy kicsit kilépjenek az iskola falai közül, és találkozzanak a társadalmi valósággal.

Az iskolán múlik,  milyen tevékenységeket szervez a diákjai számára. Lehet ez akár egy idősek otthonában végzett segítő munka vagy korrepetálás. Az önkéntesség peremterülete ez,  bár kötelező, de közben a szellemisége hasonló - tette hozzá a szakértő. Az iskolák most gondban lehetnek, hol is találjanak diákokat fogadó szervezetet, de a fórumon kiderült: segíthet az, ha koordinátorként belép a rendszerbe az önkormányzat, esetleg az önkéntes centrumok, ahol jól tudják, mely intézményekbe lehet küldeni a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!