Hírek

2013.05.13. 08:59

Az ezerarcú Gárdonyi Géza

Székesfehérvár - Nőgyűlölő lett volna? Hiszen nincs negatív nőalakja, és nagy tisztelettel beszélt a hölgyekről. Beteges volt? De hiszen nagy szeretettel emlegette a túrós csuszát és a halpaprikást.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Az ezerarcú  Gárdonyi című előadásból még többet megtudhatott  az íróról az, aki  a minap ellátogatott a nevét viselő Gárdonyi Géza Művelődési Házba és Könyvtárba.  A  dédunoka, Keller Péter beszélt róla,  aki mérnökember, és állhatatos következetességgel kutatja, dokumentálja  és népszerűsíti  a  dédnagyapa  alakját,  életművét.

Most abban a kis kiállításban tette mindezt, amit a Gárdonyi  születésének 150. évfordulója  alkalmából  meghirdetett emlékévben rendeztek.  A Szent István Király Múzeum jóvoltából látható  a korabeli bútor és néhány tárgy, a   Vörösmarty Mihály Könyvtár  révén pedig  műveinek legszebb kiadásai.  A  falon az apa és az anya,  Ziegler Sándor és  Nagy Terézia portréja,  a   gárdonyi  és az egri emlékház fotója. Keller Péter elmondta, hogy Gárdonyinak  három gyermeke volt,  Sándor, József és Gizella, az ő nagyapja József  volt. Az íróról    azonban nincs személyes emléke.

Az író dédunokája, Keller Péter    tartott előadást a Gárdonyi Géza Művelődési Házban és Könyvtárban, ahol    a   kiállítás is megtekinthető (Fotó: Gregority Antal)

A nagy könyv akciót  az Egri csillagok című, valószínűleg  mindenki által ismert regény nyerte.  Mindenkinek ez jut róla eszébe,  no meg Eger.  Azt viszont  kevesen tudják róla, hogy  21 helyen lakott, mielőtt Egerben telepedett le. Köztük Székesfehérváron és Pátkán, nem is beszélve  Gárdonyról-Agárdról, hiszen ott született.

A dédunoka elmondta:  szeretne néhány mendemondát, tévhitet eloszlatni. Például azt, hogy  az egri elvonulás a  magány  jele lett volna. Inkább a megtérést  jelenti, megtalálta önmagát és hitét.  Jó, hogy   idetették a  borosüveget is, mutatott az asztalra Keller Péter. Mert  Gárdonyi szerette a bort, termelte  is,  barátait kínálta a "piros vízzel". Befelé fordulónak, magába zárkózónak sem nevezhető.   Ha kialudt a pipája, az utcabeli gyerekeknek volt az a dolga, hogy parazsat vigyenek neki, a  gyerekek mindennapos vendégek voltak az övéinél.

Nőgyűlölő lett volna?   Műveiben nincs negatív nőalak, mindig nagy tisztelettel beszélt a hölgyekről. Beteges volt?  Szeretettel beszélt ételekről,   a túrós csuszáról, halpaprikásról.  Lesajnálóan emlegették néha, hogy autodidakta volt.  Nos, 10 ezer kötetes könyvtárral rendelkezett,  hat nyelven beszélt, beleásta magát különféle tudományokba, polihisztor volt. Híres titkosírásos naplóját  hatvan év után fejtették meg. Minden  bizonnyal   gyorsabban tudott így írni,  és talán szemérmes is volt. Költőnek is  tekinthető, Kosztolányi szerette a verseit. Pályája kezdetén humorista volt,  Göre Gábor  figurája  1892-ben született meg. Drámákat szerzett, hegedűművész volt, Barsi Ernő tanulmányt írt hegedűtudásáról.  Sakkozott, sportolt. Egyszóval - valóban ezerarcú volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!