Hírek

2013.05.28. 17:21

Drogterápia - Ami hátráltat, az egyedül én vagyok

Nyílt napot rendeztek a ráckeresztúri Drogterápiás Otthonban. Az önismereti csoportban Victorné Erdős Eszter tartott terápiás foglalkozást az ottlakóknak és az odalátogatóknak.

Sebestyén Lilla

A belső kör összesen nyolc főből állt össze, függőkből, szakmai munkatársakból és laikus érdeklődőkből. Bátor emberekből, akik képesnek érezték magukat egy közönség előtti terápiára Victorné Erdős Eszterrel,  a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthon vezetőjével.

Az önismereti csoport tagjai nyíltan beszéltek önmagukról és problémáikról az otthon  nyílt napján (Fotó: Nagy Norbert)

A bemutatkozást követően a résztvevőknek egy látszólag egyszerű feladatot kellett megoldaniuk:  a három kívánság próbáját. A csoportban mindenkinek meg kellett fogalmazni három, mindent elsöprő vágyálmát és megbeszélnie a mellette ülővel. Nem volt meglepő, hogy a vallomásokban többször is említették a szabadság és boldogság utáni sóvárgást, a depresszióból való kitörést. Az azonban már igen, hogy nem bent lakók szájából hangzottak el ezek a kívánságok.

A második próbatételben szembe kellett nézniük mindazzal, ami vágyálmaik útjába állhat, legyen az egy munkahely, egy szörnyű gyermekkor, vagy maga a szenvedélybetegség.

Ami hátráltat, az egyedül én vagyok  - állapította meg Dani, az otthon egyik lakója  a csoportfoglalkozáson. -  Függő vagyok. Azonban minden vágyam, hogy elmondhassam magamról: meggyógyultam. Jelenleg ez a cél lebeg a szemem előtt. Ezenkívül szeretnék családot alapítani és megteremteni számukra az anyagi biztonságot - magyarázta.

Fati maga is az otthon lakója volt, most ő segít a fiatalokon (Fotó: Nagy Norbert)

Álmai nem  elérhetetlenek. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint egy pozitív példa, ami közvetlenül ott van a csapat orra előtt. Fati ugyanazt az utat járta be, mint az ide érkező fiúk és férfiak többsége. Most terápiás munkatársként segít az otthonban élőkön. Mint mondja, ő olyan, akár egy edző. A srácok küzdenek és izzadnak, ő pedig diktálja a tempót, egyengeti az útjukat és feszegeti a határaikat.

- Csonka családból származom, az apám alkoholista, az anyám prostituált volt, még ha ez nem is volt kimondva.  Már nyolc éves koromban rákaptam az alkoholra, a gyógyszerre, aztán ez az évek során csak romlott. Három évig börtönben voltam betörésért és lopásért, majd beutaztam a fél világot, csak hogy meneküljek. Mindig azt mondom, hogy nekem igazából életvezetési problémáim vannak, ezen belül pedig, nem mellékesen szenvedélybeteg is voltam. Volt egy időszak, amikor öt évig nem lőttem magam, de 2004-ben minden kezdődött elölről. Egy évvel ezután határoztam el magam és jöttem ide, az otthonba. Az első három hónap kész kínlódás volt. Nem úgy mentek a dolgok, ahogy én azt elképzeltem és ezt rettentő nehéz volt elviselni. Nem sokkal később beláttam, hogy az én módszeremmel és szabályaimmal eddig sem mentem túl sokra, ideje változtatni...

Victorné Erdős Eszter a Drogterápiás Otthon vezetője  (Fotó: Nagy Norbert)

Fati végül a feleségét is az otthonban ismerte meg, közvetlenül a terápia után házasodtak össze.   Azóta második gyermeküket várják. Az ő élete végül jóra fordult. Reménykedjünk, hogy nem  a ritka esetek közé tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!