Hírek

2013.05.17. 12:59

Szolgálat különböző veszélyek és kihívások között

Székesfehérvár, Pákozd - Ezekben a napokban igen sok katonás esemény lesz. Ezek egyike a Békefenntartók napja a Pákozdi Katonai Emlékhelyen, ott fogadják majd május 29-én az Afganisztánból hazatért helikopteres kiképzőink utolsó váltását is. Ám sokan még maradtak.

Tihanyi Tamás

- A honvédség átalakította afganisztáni szerepvállalását. Sokan hazatértek már. Huszonöt évvel ezelőtt a szovjet csapatok kivonulását véres  polgárháború követte. Nem tart attól, hogy a koalíciós erők távozásával tovább romlik ott  a biztonsági helyzet? - kérdeztük Domján László vezérőrnagyot.

- Nem érzékeljük a biztonsági helyzet romlását, éppen ellenkezőleg: olyan fejlődést és stabilitást tapasztalunk, ami biztató. Itt a parancsnokságon, amely az afganisztáni műveletek parancsnoksága is, összegeztük az elmúlt egy évtizednek a tapasztalatait,  különös tekintettel a Tartományi Újjáépítési Csoport tevékenységére. Olyan következtetésekre jutottunk, és ezt  tapasztaljuk nap-mint nap, hogy azok az erőfeszítések, amelyek az elmúlt évtizedben történtek Magyarország és a szövetség részéről, beértek.
A műveletek három pillérre támaszkodtak: a kormányzat,  a közigazgatás megerősítésére, az infrastruktúra, ezen belül elsősorban az oktatás és az egészségügy fejlesztésére, valamint a biztonság erősítésére. Mindhárom területen óriási  előrelépés történt. Az elmúlt három év során a szövetség több mint 300 ezer fős afgán katonai és rendőri biztonsági erőt állított és szerelt fel, tett és tesz késszé arra, hogy képessé váljon 2014-re az ország belső rendjének szavatolására. A helyzet biztató. Ragyogó katonákat ismertünk meg az afgán katonák között. Baghlán tartományban az a művelettámogató és összekötő csoportunk, amely egy afgán lövész zászlóaljat készített fel önálló feladat végrehajtására, már befejezte küldetését és most az afgán készenléti rendőrség és határőrség egységeit mentorálja. Ez a képességfejlesztés újabb és újabb fázisaiba lép.

A HM vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségi Dandár bemutatót tartott a pénteki fővárosi szemlén (Fotó: Kricskovics Antal)

- Mégis mindenki attól fél, hogy visszatérnek a polgárháborús idők.

- Ez nem történhet meg. Mi magyar katonák a magyar kormány támogatásával az elmúlt 6 és fél évben  több mint 50 ezer gyerek, közöttük csaknem 10 ezer lány iskoláztatását tettük lehetővé. Megkezdődött egy  fiatal  generációnak az oktatása, egy másik világkép kialakítása, egy másik élet lehetőségének bemutatása. Ők a letéteményesei annak, hogy a polgárháború nem ismétlődhet meg.

- Amióta itt Fehérváron elbúcsúztattuk a Maliba indult  mesterlövészeket és egészségügyi katonákat, nem hallottunk róluk. Minden rendben van velük Afrikában?

- Elfoglalták a  helyüket, megkezdték feladataikat. Jól és biztonságban vannak.

Domján László vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka

- A Sínai-félszigeten azonban volt egy incidens. Mi történt? Részletezné?

- A magyar katonák egyik feladata, hogy az északi tábor és  Kairó között egy rendszeres autóbuszjáratot kísérjenek. A buszon helyi és külföldi munkavállalók, valamint  szabadságos katonák utaznak. A területen, ahol egyébként a békeszerződés nem engedélyezi  fegyver viselését, a  buszt megállította egy civil rendszámú személyautó, amelyből négy fegyveres ugrott ki. Azt követelték, hogy nyissák ki a busz  ajtaját, és az első ülésen lévő  rendőr kollégát felszólították arra, hogy menjen velük. A rendőr beült velük az autóba, az úttól mintegy 30 kilométerre vitték el,  majd követeléseiket telefonon, a rendőr százados közvetítésével  jelentették be. Ezek után két órán belül megtörtént a megegyezés.

- Mit követeltek?

- Azt, hogy korábban köztörvényes cselekményekért letartóztatott és bebörtönzött társukat engedjék szabadon.  Korábban ilyen soha nem fordult elő a misszió történetében. Az úgynevezett Arab Tavasz óta, különösen a Sínai-félszigeten egyre gyakrabban történik meg  az,  hogy az ott élő törzsek bizonyos céljaik érdekében elsősorban turistákat ejtenek foglyul. Két hete jártam a helyszínen és meggyőződtem arról, hogy az eset óta a missziónál  megtették a szükséges biztonsági lépéseket. Tapasztalatom rendkívül pozitív volt: a misszió vezetése gyorsan és hatékonyan reagált,  Egyiptom és Izrael hatóságai is együttműködőek és támogatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!