Hírek

2013.04.18. 10:37

Kitüntetés aranyat nyertek a házigazdák

Kitüntetés arany minősítést szerzett a Staudt István karnagy vezette Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar.

B. Kiss László

A pusztavámi kultúrházban rendezett hangversenyen hat német nemzetiségi kórus vett részt. A Magyarországi Német Ének, - Zene, - és Tánckarok Országos Tanácsa Pusztavámon, a Művelődési Házban rendezte meg a német ajkú kórusok számára minősítő hangversenyét.

Hat településről érkeztek dalosok: Mórról, Érdről, Leányvárról, Kecskédről, Csolnokról és Pusztavámról. Az eseményről Nédó Géza tudósította lapunkat. Tisztelet illet minden kórustagot, amiért felvállalja nyelvét, nemzetiségét, a hagyományokat, a népviseletet - Merkatz László polgármester e szavakkal köszöntötte a telt házas koncert résztvevőit, akiket Gerlinger Tibor, a pusztavámi kórus egyesületi elnöke és egyben énekese is üdvözölt.

 

A pusztavámi német nemzetiségű kórus kiemelkedő teljesítményt nyújtott

A minősítő hangverseny zsűrijét Alföldi-Boruss István, a Magyar Rádió nyugalmazott zenei igazgatója, Márkus Miklósné szakíró, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja és Kreisz Ferenc tanár, karnagy alkotta. A pusztavámi kórusminősítőn jelen volt a ausztria Helmut Wulz professzor is, elismert népzene kutató, aki különösen nagy figyelmet szentel a kelet-közép európai német népdalkincsnek.

 

Staudt István karnagy a kitüntetéses arany minősítés elnyerését tanusító oklevéllel

A szabályok értelmében valamennyi kórus 10-10 perces időkeretet kapott, műsorukat szabadon választhatták meg. Elsőként a Móri Ezerjó Nyugdíjasklub Dalköre lépett a színpadra. Őket a Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar követte, élükön karmesterükkel, Staudt Istvánnal. Verseny programukat szépen építették fel, egy lassú dallal, majd egy közepes tempójú énekkel folytatták, s a végén egy polkával zártak. Produkciójukért hatalmas tapsot kaptak.

A hangversenyen nyújtott teljesítménye alapján a Móri Ezerjó Nyugdíjasklub Dalköre ezüstminősítést, a Pusztavámi Nemzetiségi Énekkar pedig kitüntetéses aranyat kapott.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!