Hírek

2013.04.04. 19:40

A cégek fele nem élte túl

Februárban a rövid hónap ellenére 2529 cég szűnt meg Magyarországon, adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató.

Klecska Ernő

Az adat  - 14,4 százalékos növekedés a megelőző év februárjához képest - megerősíti az elmúlt hónapok erős növekedési trendjét. Ennél is rosszabb képet fest a cégvilágról az utolsó három hónapra visszatekintő megszűnési átlag, ami egy év alatt 26 százalékkal emelkedett. Februárban a januárinál 272-vel több, összesen 2527 céget töröltek a cégbíróságok Magyarországon.  Magas szinten stabilizálódott a megszűnések száma, és félő, hogy a következő hónapokban tovább emelkedik, hiszen a vártnál rosszabb GDP-adat azt valószínűsíti, hogy a válság tovább szedi áldozatait - közölte Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

A tervezett kormányzati intézkedések, mint a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vagy a késedelmes fizetések szabályozása segíthet a lánctartozások felszámolásában és a behajthatatlannak tűnő kintlévőségek rendezésében, de az ördög ezúttal is a részletekben rejlik: a fő kérdés az, hogy milyen apparátus fogja a szabályokat betartatni, és mekkora hatékonysággal - tette hozzá.

Az elmúlt három hónapban átlagosan 2528 társaság szűnt meg az országban havonta, ami 26 százalékkal több a 2012 elején regisztrált 2009 darabos háromhavi átlagnál.  Jól látszik, hogy tartós tendenciáról beszélhetünk: a cégek helyzete kilátástalan, a nemfizetések miatt sokszor azok sem bírják a nyomást, akiknek még van munkájuk - vélte Tóth Tamás.

Ezzel párhuzamosan drámaian visszaesett a cégalapítások száma is. Ennek hátterében az áll, hogy február utolsó hetében - minden bizonnyal  a társasági szerződéseknek az új cégadat-nyilvántartási jogszabályok miatt tömegesen érkező módosítása miatt - egyáltalán nem, és előtte is alig néhány cégalapítást tett közzé a cégbíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!