Hírek

2013.04.26. 08:58

A balesetek áldozataira emlékeznek

Vasárnap lesz a munkabalesetben elhunytak, sérültek emléknapja. Sajnos Fejérben is történik minden évben halálos baleset, a közelmúltban a Dunaferrnél fordult elő.

Tribolt Lajos

2012. augusztus 13-án a kormány határozatot hozott, amelyben április 28-át a munkabalesetben elhunyt, vagy megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította és egyben felkérte a munkáltatókat és a munkavállalókat, hogy - a munkavégzés egészséget nem veszélyeztető és biztonságos feltételeinek megteremtéséhez fűződő össztársadalmi érdek hangsúlyozása mellett - minden évben ezen a napon emlékezzenek meg a munkabalesetben elhunyt, megrokkant munkavállalókról.

2012. évben országosan 17025 munkabalesetet jelentettek, melyből 62 halálos, 216 csonkulásos munkabaleset volt.  A balesetek megyei megoszlása: főváros 3080, Pest 1679, Győr-Moson-Sopron 1214, Fejér 1026, Borsod-Abaúj-Zemplén  1005.

Tavaly az országban 62 halálos baleset történt, ezek közül  7 Fejér megyében. A súlyos csonkulásos balesetek hasonló megoszlása  35 és egy. Az egyéb súlyos életveszélyes eseteknél 43  és 5. Az adatok szerint kétszer annyi férfit ér munkabaleset, mint nőt. Ez az arány a súlyos munkabalesetek esetében 16,5 : 1, a halálos balesetek esetében pedig 30 :1.

Az egészség, a munkaképesség elvesztése nem pótolható. A munkabaleset, foglalkozási megbetegedés jelentős anyagi hátrányt okoz mind a munkavállalónak, családjának, mind a munkáltatónak (elmaradt haszon, büntetés, kiesett munkaidő, kártérítés, rossz hírnév).  Ezek az anyagi hátrányok társadalmi szinten is megjelennek (társadalombiztosítás, GDP). Össztársadalmi érdek tehát, hogy a munkabalesetek, valamint a foglalkozási megbetegedések száma jelentősen csökkenjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!