Hírek

2013.03.14. 18:19

Cserna-Szabó András Halálcsillagot igen, rossz kritikát nem ír

Székesfehérvár - Szíved helyén épül már a Halálcsillag címmel jött ki Cserna-Szabó András kilencedik könyve. A roppant szórakoztató regényről a fehérvári Study könyvesboltban kérdezte Czinki Ferenc irodalmár.

Kocsis Noémi

A tulajdonképpen Two in One-próza (a regényben egy regényt ír fejezetről-fejezetre a főszereplő, foglalkozását tekintve író...) Cserna-Szabó Kolozsvár-korszakának köszönhetően nyerte el végleges formáját. Egy világutazó román történészprofesszornő bérelt kolozsvári villalakása és a végtelenül színes-ízes erdélyi polisz romkocsmái jelentették hetekig azt a fizikai közelséget, amelyben az író kellőképpen eltávolodhatott szövegétől, amely - mint ezt Cs-Sz.A. elmesélte - hallatlan lendületet adott a munkának.

Cserna-Szabó András Fehérváron is bemutatta könyvét (Fotó: Kocsis Noémi)

Feledve a budapesti hétköznapok csekkbefizetésekkel, határidőkkel és nem kívánt találkozókkal lyugatott szövetét, napi 10-12 órát foglalkozhatott a szöveggel. A belső regény, egy western alapanyaga korábbról évek alatt gyűlt össze, akkor még nem lehetett tudni, mi lesz belőle. Mázli, hogy a saját bevallása szerint végtelenül anyagias novellistának számító, a kerekedő sztorikat "lábon" értékesítő Cserna-Szabó tartalékolta ezt a színvonalas szöveghalmazt és nem adta közre előbb  - e módon beágyazva külön életet él ugyan a Halálcsillagban, mint egy jól megmunkált művégtag, mégis ugyanolyan remekül működik a regény testén. Ez a western-betét az író egyik kedvenc mozija, A nagy Lebowski-paródiájának is felfogható.

Czinki Ferenccel régtől mondhatni bajtársias viszonyt ápolnak, az irodalmon túl a gasztronómia is összefűzi a két férfiút, így a keddi, Study-könyvesboltbeli író-olvasó találkozón nyilvánvalóan szó esett az ide vágó részletekről  - az erdélyi káposzta magyar megfelelőjétől elkezdve a mics helyes elkészítésétől a legjobb kolozsvári kantinok felderítéséig. A székesfehérvári Kafkabeat pedig, amelynek a helyi kultúrpalettára felhelyezéséért olyan sokat és hathatósan tesz Czinki, név szerint megemlítettik a regényben, mint az író egyik író-olvasó találkozójának színhelye. (Ez már elég lehetne egy közepes méretű, mi volt elébb, a tyúk vagy a tojás-szintű agybajhoz, de Cserna-Szabó még ezt is tudja fokozni.)

A laza sármú kortárs magyar író egyébként semmilyen celebvonással nem rendelkezik, sokak örömére: csíkos pólójára kockás inget húz, író kolléga új művéről negatív kritikát sosem ír, akkor inkább hallgat, magát és munkásságát azonban ügyesen, de még ízlésesen menedzseli. A rossz művek büntetése legyen a hallgatás, jelentette ki a találkozón. Mi hozzátesszük: a jó Halálcsillag jutalma azonban legyen a sok elégedett olvasó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!