Hírek

2013.03.27. 13:43

Adók módjára hajtják be a kamarai hozzájárulást, ha elmarad

Fejér megye - Március 31-ikén jár le a kamarai regisztráció idei fizetési határideje. A ki nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozás, amit a NAV adók módjára hajt be.

Klecska Ernő

A gazdasági kamarákról szóló törvény a gazdálkodó szervezeteknek előírja, hogy minden év március 31-ig pénzügyileg teljesítenie kell az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást. Ez azokra is vonatkozik, akik szerepelnek a kereskedelmi és iparkamarák nyilvántartásában, s regisztrációs kötelezettségüknek tavaly eleget tettek. Az illetékességet a gazdálkodó székhelye határozza meg. A dunaújvárosi székhelyű gazdálkodók a dunaújvárosi, a Fejér megye többi településén székhellyel rendelkező egyéni vállalkozók és a cégbíróságnál bejegyzett társas gazdálkodók a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához (FMKIK) tartoznak, itt kell regisztrálni és az évi 5 ezer forint kamarai hozzájárulást megfizetni - tájékoztatott Sipos Éva, a FMKIK főtitkára.

A vállalkozás indításakor 5 napon belül kell regisztrálni, az adatváltozás bejelentést folyamatosan meg kell tenni, ez az eljárás díjmentes. A kamarák az önkéntes kamarai tagok számára a befizetett hozzájárulást a tagdíjból levonják. A meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozás, amelyet az állami adóhatóság adók módjára hajt be. A kamarai hozzájárulás behajtása érdekében a gazdasági kamara akkor is megkeresheti az állami adóhatóságot, ha a tartozás a 10 ezer forintot nem haladja meg, de eléri az 5 ezret. A regisztrált gazdálkodó szervezetek részére térítésmentesen számos szolgáltatást biztosítanak a kereskedelmi és iparkamarák. Lehet hozzájuk fordulni jogi, gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!