Hírek

2013.02.17. 17:43

Vészfékezték a vegyi vonatot Nyéken

Érdet elhagyva, Kápolnásnyéken állították meg azt a vegyi anyagokat is szállító vonatot pénteken, amelyből szivárgást sejtettek az utasok.

E. Várkonyi Péter

Péntek este egy utas az érdi vasútállomásról jelezte a rendőrségnek, hogy szúrós szagot érzett, amikor a szerelvény áthaladt az állomáson. A rendőrség ügyeletese Tárnoknál próbálta megállíttatni a vonatot, de a hívás és az értesítés elkésett, a vonat innen már tovább robogott.

Eközben riadóztatták a Fejér megyei pázmándi önkéntes tűzoltó egyesületet, a székesfehérvári hivatásos több tűzoltó egységét és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot és a mobillabort is. A mentők két autót küldtek. A pázmándi önkéntesekhez volt legközelebb a káreset, így ők azonnal a helyszínre indultak. Légzőkészülékben és maszkban várták a székesfehérvári hivatásos tűzoltókat, akik végigvizsgálták a szerelvényt, amely többek között kilenc tartály veszélyes anyagot szállított: sósav, butángáz, dimetilén-amin és propelénoxid volt a tartályokban.

A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei a vasúti veszélyes anyagokra szállítására vonatkozó szabályok betartását ellenőrizték. A vizsgálat alatt lezárták a vágányokhoz vezető aluljárókat, utasokat nem engedtek ott átmenni és a peronra kijutni. A készültség végeztével csaknem két óra után megállapították, hogy rendellenesség, szivárgás nem történt. Az egyik vasúti biztonsági őrt és egy rendőrt, akik fejfájásra panaszkodtak, a helyszínen lévő Sirák András ügyeletes doktor kérésére a székesfehérvári Szent György kórházba vittek kivizsgálásra.

 

 

A pázmándi önkéntes tűzoltók felszerelkezve várták az állomáson a vonatot. Szerencsére nem kellett beavatkozniuk (Fotó: E. Várkonyi Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!