Hírek

2013.01.26. 08:20

Kifizetik a gazdák Ángyán büntetését

Mezőfalva, Budapest - Az Élőlánc Magyarországért Mozgalom az alapvető jogok biztosához fordult, hogy kezdeményezze a termőföld és az erdők forgalmáról, az integrált mezőgazdasági termelésszervezésről és a mezőgazdasági üzemszabályozásról később megalkotandó törvényeket sarkalatossá nyilvánításának alkotmányossági felülvizsgálatát.

Klecska Ernő

December 17-én az Országgyűlés megszavazta az Alaptörvény harmadik módosítását, amely a termőföld és az erdők forgalmáról, az integrált mezőgazdasági termelésszervezésről és a mezőgazdasági üzemszabályozásról később megalkotandó törvényeket sarkalatossá nyilvánítja. A szavazást követően a Fidesz frakciója 250 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte Ángyán Józsefet, mert ő az előzetes frakciódöntés ellenére, egyedüliként, a javaslat ellen szavazott.

Az értesítést tartalmazó levelében a frakcióigazgató, Balla György, majd későbbi nyilatkozataiban Rogán Antal frakcióvezető is lényegében elismerte, hogy a frakció minden tagjára vonatkozó kötelező támogató szavazást rendelt el e tárgykörben.

Az Élőlánc Magyarországért véleménye szerint a kötelező szavazás intézménye alkotmányellenes, az ekként született törvény kényszer hatása alatt jön létre. A kötelező szavazás és annak szankcionálása a képviselők döntési szabadságának korlátozása, az ilyen korlátozás viszont ellentétes a hatályos alaptörvénnyel, amely egyebek mellett egyértelműen kimondja, hogy a képviselő e tevékenységének vonatkozásában nem utasítható - tájékoztatott a mezőfalvai Ács Sándorné, a szervezet egyik vezetője.

A demokratikus jogállam védelme és megőrzése érdekében az Élőlánc Magyarországért emiatt az alapvető jogok biztosához fordult azt kérve, kezdeményezze a törvény alkotmányossági felülvizsgálatát a tekintetben, hogy megszületésének körülményei megfeleltek-e az alaptörvény szellemiségének és az abban részletesen foglaltaknak.

Az Élőlánc Magyarországért reméli, hogy az Alkotmánybíróság nem késlekedik annak megállapításával, hogy egy kényszer hatása alatt született jogszabály alkotmányellenes - közölték.

Mindeközben 47 gazda nyílt levélben mondott köszönetet Ángyán Józsefnek rendíthetetlen kiállásáért. A levél aláírói vallják, hogy Ángyán József értük - a gazdák és a vidék érdekében - fordult szembe a frakcióvezetés utasításával, ezért a 250 000 forintos büntetést magukra vállalják. A szakpolitikust támogatásukról biztosító nyílt levelüket pénteken személyesen adták át Gödöllőn a volt államtitkárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!