Hírek

2013.01.04. 22:30

Az új év új lehetőségeket rejthet

Székesfehérvár - Az újév mindenki számára mást jelenthet. Van, aki nem igazán foglalkozik vele, de akadhatnak, akik az újévben új lehetőséget, új kezdetet is láthatnak. Ez alkalomból hajlamosak vagyunk fogadalmakat tenni, hogy mit csinálunk másképp az újévben, vagy megerősíthetjük magunkat: jó úton járunk.

Kajdi Erika

Sokan sokfélét fogadnak meg, például azt, hogy leszoknak a dohányzásról, alkoholról, egyéb káros szenvedélyről. Megfogadhatják azt is, hogy beiratkoznak egy tanfolyamra, megtanulnak egy idegennyelvet, vagy konyhatündérekké válnak. Van, aki életmódot szeretne váltani, edzettebbé kívánja tenni testét, le szeretne adni pár kilót, s fokozottabban oda kíván figyelni a helyes táplálkozásra is. Mások „hedonista” életet választanak, élvezik az ételek ízét, mennyiségét, vagy a vásárlás örömét. Az egyik edzőterem zumba oktatója, Világosi Gabi tudja, milyen sokan is fogadkoznak minden év januárjában.

 

Világosi Gabi zumba oktató is tett fogadalmat, hiába sportol, az egészséges életmódra, étkezésre neki is jobban oda kell figyelnie (Fotó: Lovász Lilla)

S hogy mik a legnépszerűbb fogadalmak, mik Gabi tapasztalatai a fogyni vágyók újévi fogadalmai terén? Azt is elárulta: - Egész életemben fontos szerepet játszott a mozgás, épp ezért ezen a téren nem kellett fogadkoznom sosem. De a helyes étrendre fokozottabban szeretnék figyelni mostantól én is – mondta mosolyogva az örökké vidám edző. Aki tervezi azt is, hogy továbbképzésekre jár majd azzal a céllal, hogy minél több mozdulatot elsajátíthasson, s azután taníthassa azt az edzéseire járóknak. Ezen kívül új táncok megtanulására is törekszik. Az oktató elárulta, hogy januárban többen szokták felkeresni az óráit, s találkozik olyanokkal, akik a rendszeres testmozgást tűzik ki célul az új esztendőben. Megjegyezte, több, vagy épp kevesebb sikerrel, de tanítványai igyekeznek megtartani a fogadalmakat.

Gabi tanítványai között sokan vannak, akik minden évben megfogadnak valamit. Persze akadnak közöttük kivételek is, mint például Klement-Héjj Tímea, aki elmondta, nem szokott újévi fogadalmat tenni, mert szerinte nem a dátum a fontos, hanem az elhatározás, és annak a véghezvitele, s ezt az év bármely napján meg lehet tenni. Tímea véleménye szerint az újévi fogadalmak az esetek többségében nem szoktak sokáig tartani. Az ő lánya, Kozári Dóra osztotta édesanyja véleményét, nem tartja magát babonásnak, így nem tesz fogadalmat, ha elhatározta magát valami mellett, akkor mindent megtesz, hogy véghez vigye.
Ha nem sikerül, talán nem is akarta igazán - mondta Dóra.

 

Januárban többen vannak az edzőtermekben, nem mindannyiuk lelkesedése tart ki egész évben, néhányan lemorzsolódnak az edzéseken (Fotó: Lovász Lilla)

Egy másik zumbázó, Sziklai-Mordik Zsuzsanna szintén nem szokott fogadalmat tenni, de elmondta, hogy ha tenne ilyet, akkor azt fogadná meg, hogy több időt tölt együtt a szeretteivel. Magdi, aki szintén Gabinál edz, elmondta, hogy neki nem újévi fogadalma van, mert szerinte azt nem tartják be az emberek, hanem életfilozófiát követ: minél egészségesebben kíván élni, s kevesebbet szeretne stresszelni. Egy másik zumbázó, aki szintén Gabi, elárulta, neki az újévi fogadalma az, hogy rendszeres testmozgásba kezd, s ezért kezdett el zumbára járni.

Az újévi fogadalmak a közösségi oldalakon kommentelőket is megosztják. Az egyik édesapa elárulta, ha néhány hónapos gyermeke már egy egész éjszakát végigalszik, beállítja a futógépet, s jöhet egy másfajta mozgás. Persze mint mindig, a legtöbben idén is a fogyásra, az egészségesebb életmódra voksolnak. Fogadkoznak, hogy többet futnak, jobban tanulnak, új álláshelyeket pályáznak meg. Jobb életre, karcsúbb testre vágynak, s ezért tesznek is.

 

Hálóba font ígéretek - Miskei Anita jegyzete

A világháló hatalma végtelen, s minden bizonnyal végtelen a tudás, s az ott fellelhető információk halmaza is. Miért ne lenne az új évben fogadkozóknak is kapcsolatuk egymással. Az újévi fogadalmak világtérképére a magunkét is feltölthetjük. S bár a térkép egészen különleges, a kívánságok, ígéretek a világ szinte minden pontján azonosak azokkal, melyek valamelyikét mi magunk is megtennénk: lefogyok, jobban tanulok, sportolok, leszokom Az oldal különlegessége, hogy segítségével a világ bármely pontjáról olvashatunk buzgón tett ígéreteket. Arra persze nincs garancia, hogy ezek a remények a jövőben megvalósulnak, de ha el-ellátogatunk a térképre, talán erőt meríthetünk saját szavaink láttán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!