Hírek

2012.11.15. 07:25

Munkabalesetek: a lezuhanás a fő halálok

Közel öt év alatt 46 súlyos munkabalesetet vizsgáltak megyénkben a munkavédelmi felügyelők. Az általános tapasztalatuk az, hogy a legtöbb baleset elkerülhető, megelőzhető lett volna.

Tribolt Lajos

A munkavédelmi törvény szerint súlyos az a munkabaleset, amely  a sérült halálát (halálos munkabaleset az a baleset is, amelynek bekövetkezésétől számított egy éven belül a sérült orvosi szakvélemény szerint a balesettel összefüggésben életét vesztette), magzata vagy újszülöttje halálát, önálló életvezetését gátló maradandó károsodását; az amely valamely érzékszerv, érzékelőképesség, illetve a reprodukciós képesség elvesztését vagy jelentős mértékű károsodását okozta; amely orvosi vélemény szerint életveszélyes sérülést, egészségkárosodást; amely súlyos csonkulást, hüvelykujj vagy kéz, láb két vagy több ujja nagyobb részének elvesztését okozta; amely a beszélőképesség elvesztését vagy feltűnő eltorzulást, bénulást, illetőleg elmezavart okozott.
2008-2012 években a  Fejér megyei munkavédelmi felügyelőség 19 halálos kimenetelű, 17 életveszélyes sérüléssel, 10 súlyos csonkulással járó munkabalesetet vizsgált ki.  A 15 halállal, vagy súlyos sérüléssel járó közúti munkabalesetet a rendőrség vizsgálta.
A halálos munkabalesetek közel fele  esés miatt következett be. A szintkülönbség 1,5 métertől 20 méterig terjedt. A 2 méter alatti szintkülönbség esetén nem kötelező a védőkorlát kiépítése, leesés elleni egyéni védőeszköz használata. Ilyen magasságokból  például egy teherautó platójáról, egy létra alacsonyabb fokáról  történő esés is végzetes lehet. A figyelmetlenség, az egyensúlyvesztés tragédiához vezethet.

A magasabb munkavégzési helyeken a nem megfelelően felépített állványzat, a kollektív védelem (védőkorlátok, lefedések) hiánya, a leesés elleni egyéni védőeszköz használatának elmulasztása okozott balesetet.

A balesetek legnagyobb része tárgyak, munkadarabok, munkaeszközök leeséséből, borulásából, kirepüléséből következett be.  Nagyobb tömegű munkadarab felborulása, darus anyagmozgatáskor a  rosz- szul rögzített teher lezuhanása,  nem megfelelően rögzített rakomány munkavállalóra zuhanása, építési területen leomló faldarab eredményezett súlyos sérülést.   A karbantartás, javítás különösen veszélyes tevékenység.  A nem megfelelően kidolgozott technológiai utasítások, a nem rutinszerű munka, egy eleve veszélyesebb helyzet nem körültekintő kezelése súlyos balesetek forrása lehet. Ez öt balesetnél igazolódott be. A balesetek elemzése során megállapítható, hogy a legtöbb elkerülhető lett volna az előírások betartásával, a munkáltatói ellenőrzési kötelezettség teljesítésével, a körültekintő munkavégzéssel.  
A munkabaleseteknél a munkáltatói felelősség majd minden esetben fennállt.

A törvény előírja, hogy a munkáltató az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében köteles: a szükséges utasításokat és tájékoztatást a munkavégzést megelőzően a munkavállalónak megadni. Köteles rendszeresen meggyőződni arról, hogy a munkakörülmények megfelelnek-e a követelményeknek, a munkavállalók ismerik, illetve megtartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket. A munkavégzés körülményeihez igazodó, megfelelő munkaeszközöket kell biztosítania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!