Hírek

2012.11.19. 06:57

Hiány informatikusokból - Stratégiai szövetséget kötnének a kormánnyal a szoftveresek

Székesfehérvár, Budapest - Kiszámíthatóbb szabályozási környezetet és stratégiai együttműködést vár az informatikai és távközlési szektor a kormánytól. Miközben egyre több információtechnológiai termék gyártása jön vissza a távol-keletről, hatalmas problémát okoz Magyarországon az informatikus hiány - hívja fel a figyelmet az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége.

Fejér Megyei Hírlap

Mintegy 5 milliárd forint veszteséget könyvelhettek el a hazai kis- és közepes informatikai vállalkozások a játékgépekkel kapcsolatos, egymással ellentétes parlamenti döntések miatt - közölte Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke. A fehérvári szakember emlékeztetett arra, hogy a törvényhozás szűk egy éve informatikai fejlesztésekre sarkallta a piac szereplőit, ám idén megtiltotta a működésüket. Az ilyen döntési folyamatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az egyébként is jelentős szakemberhiánnyal küzdő szakma egy része elhagyja az országot - tette hozzá. Pedig a szakember szerint az informatikai és távközlési szektor főszerepet játszhatna a magyar szakképzett munkaerő itthon tartásában.

- Egyre nagyobb problémát okoz Magyarországon, és ezen belül a kiemelten szaktudás igényes hazai IKT-szektorban a jól képzett szakemberek, ezen belül a frissen végzett diplomások hiánya, elvándorlása, ami tovább gyengítheti az egyébként is régóta szakember hiánnyal küszködő szektort. Emiatt komoly beruházásoktól is eleshet Magyarország, például azért, mert a nemzetközi cégek egyre több infokommunikációs termék gyártását hoznák vissza elsősorban a nehezen áthidalható kulturális különbségek miatt a távol-keletről a kelet-közép-európai térségbe.


  Laufer Tamás azt javasolja, hogy a kormány az összességében 100 milliárd forint értékben exportáló szoftverfejlesztő cégek csoportjával kössön stratégiai megállapodást.
-  Egy modern munkaalapú társadalomnak erős pillérét kell, hogy képezze a magasan kvalifikált, minőségi munkavégzés. Magyarország nem mondhat le a fejlődésről, a haladásról, a világ modern közművéről, az internetről. Magyarország nem engedheti meg magának, hogy a világ technológiai fejlődésével ne tartson lépést. Gyengélkedő informatika és távközlés esetén nincs jövő, nincs fejlődés - hangsúlyozta a szakmai szövetség elnöke.
 - Ha a hazai IKT szektor nem tud a megfelelő ütemben fejlődni és beruházni, nem fog tudni megfelelő ütemben új munkahelyeket kialakítani és jól képzett szakembereket itthon tartani egy olyan ágazatban, amelynek technológiai vezető szerepe, és ezért a fejlődésre gyakorolt szerepe az egész világra jellemző -  tette hozzá.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a felvetésre reagálva az IVSZ-t felkérte, hogy delegáljon tagokat a kormányközi vegyes-bizottságokba. Ez egy fontos lépés lehet, hogy szoftverexporttal foglalkozó hazai cégek számára új üzleti lehetőségek nyíljanak, például az Azerbajdzsánban, Kínában, Oroszországban és Szaúd-Arábiában felállított kereskedőház révén, az egészségügyi informatika fejlesztésében és a kormány által nemrég Kuvaitban kötött innovációs együttműködésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!