Hírek

2012.10.26. 14:01

Kivételes kitüntetés: Róka Gyula Európai Polgári Díjat vehetett át

Székesfehérvár - Pénteken a fehérvári ünnepségen Herczog Edit uniós képviselő átadta az Európai Polgári Díjat Róka Gyulának, aki hosszú ideje dolgozik szociális munkásként.

Tribolt Lajos

Az idén két magyar kapta meg az Európai Polgári Díjat: Székely János esztergomi segédpüspök és Róka Gyula fehérvári szociális munkás. Az Európai Parlament által 2008-ban alapított díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki.

Idén Európa-szerte 37 jelöltnek ítélték oda a díjat. A kitüntetés jelentőségét mutatja, hogy az unió mintegy 500 millió lakosából az idei díjazottakkal együtt eddig 107-en részesültek elismerésben.  Róka Gyula kilenc évig tevékenykedett az Esélyek Háza munkatársaként, jelenleg pedig a Székesfehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ családsegítőjeként dolgozik.

A Hiemmer-házban ma megrendezett ünnepélyes díjátadón családtagjai, egykori és jelenlegi munkatársai is köszöntötték. Lővei Andrea, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának megbízott vezetője elmondta: Róka Gyula esélyegyenlőséggel kapcsolatos tevékenysége okán méltán érdemelte ki az Európai Parlament magas szintű elismerését.  A kitüntetettet méltatta Mészáros Attila önkormányzati tanácsnok,  Hári Ferencné Ildikó, a díjazott volt osztályfőnöke, Kiss József, az ARÉV Baráti Kör Egyesület elnöke,  nyugalmazott vezérigazgató, továbbá Márton Zoltán, a Fejér Megyei Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda - Esélyek Háza volt igazgatója.   A kitüntetést Herczog Edit uniós képviselő adta át:  - A régi korlátok helyett újak épültek különböző társadalmi csoportok között Európa-szerte. Gyula az az ember, aki ezen határokon átlép és hidat képez. Ha határok nélküli Európát szeretnénk, akkor becsülnünk, követnünk kell őt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!