Hírek

2012.10.26. 06:55

Helyi szakértők munkája - elkészült a Mikó Imre Terv

Mór - A Wekerle Terv célja a teljes Kárpát régió integrálása, sikerét azonban a speciális sajátosságokra épülő helyi tervek biztosíthatják majd. Az első ilyen koncepció, a Mikó Imre Terv kész is van.

Klecska Ernő

 A határon túli területek közül  e téren Romániában állnak legjobban, ahol az erdélyi  Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére  már elkészült a Mikó Imre Terv. A részletekről Jakabos Janka, Tőkés László  EP irodájának gazdaságpolitikai  tanácsadója, a Mikó Imre  Terv koordinátora tájékoztatta a konferencia résztvevőit.


- A tervet a helyi szakemberek írták. Nekünk sikerült egy olyan, eddig páratlan összefogást létrehozni, ahol politikai nézettől függetlenül - több erdélyi egyetem szakértőivel együtt - helyi  szakemberek, különféle szervezetek  képviselői vettek részt a programalkotásban. Később e munkába  bekapcsolódott a Váti is, s ők vették át a szakmai irányítást. A minisztérium szakértelme  sokat segített, de a helyi tudás,  a helyi emberek tapasztalata  volt a mérvadó a Mikó Imre Terv  elkészítésében.

A terv végleges formában idén júniusban jelent meg. Ez egy közel 200 oldalas dokumentum, ami alkalmazkodik az összes meglévő romániai fejlesztési programhoz, ugyanakkor az Európa 2020-as stratégiából is merít, és követi ezeket a  célkitűzéseket - ezektől az irányvonalaktól  ugyanis a következő években  nem lehet eltekinteni. A Mikó Imre Terv is keresi az  együttműködést a többségi nemzettel,  elvégre a gazdaságból a magyar  gazdasági szereplőket nem lehet kiszakítani - hívta fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!