Hírek

2012.10.02. 09:05

Fehérvári zsoltár: ősbemutató a templomban

Székesfehérvár – Szegedi Lajos szövegére Daróci Bárdos Tamás zeneszerző komponált egy vegyeskari művet, orgonakísérettel, az idén 40 éves székesfehérvári Primavera kórus számára.

Kremnitzky Gábor

 Az 1540-es években működött Székesfehérváron a város egyik reformátora, Szegedi Lajos (1503-1583). Szerémi György, János király udvari káplánja által „lutheránus prófétaként” említett Szegedi, aki még katolikusként iratkozott be a krakkói egyetemre, később a reformáció oldalára állt. 1555 körül a bécsi egyetemen is tanított, közben végig járta a reformáció „lépcsőit” s abban a korban szokatlanul hosszú életét végül unitáriusként fejezte be Erdélyben. Részt vett a Heltai Gáspár-féle bibliafordításban is.

Már a török uralom alatti Fehérváron 1547-ben fordította az 51. zsoltárt. A fordítás sikerességét, kedveltségét mutatja, hogy már a 16. században a Váradi énekeskönyvben (1566), Szegedi Gergely (1569), Huszár Gál (1574) és a Bornemissza- féle (1582) gyűjteményekben, a Bártfai énekeskönyvben (1593) is helyet kapott, annak ellenére, hogy Sylvester János elmarasztaló véleményt írt Szegedi Lajos fordításairól. Az akkori magyar társadalomban igen elterjedt volt az a vélemény, hogy a török hódítás isteni büntetés a magyarság bűnei miatt. Vita csak abban volt, hogy kik az okozói e büntetésnek: a katolikusok, vagy a protestánsok. Mindegyik oldal a másikat vádolta (egyébként volt miért). Talán ez a közhangulat indította arra Szegedit, hogy a török alatt sínylődő Fehérváron éppen egy bűnbánati zsoltárt fordítson magyarra. Az 51. zsoltárt, melyben „Dauid, minec utánna vétkezet volna, az Istentől bünenec boczanattyat kéri”.

Szegedi Lajos szövegére most Daróci Bárdos Tamás zeneszerző komponált egy vegyeskari művet, orgonakísérettel, az idén 40 éves székesfehérvári Primavera kórus számára. A kilencvenes években a Primavera kórus mutatta be a Székesfehérvári Trilógiát, Daróci Bárdos Tamás három nagyszabású művét is – Fehérvári Te Deum, (1995), a millecentenáriumi Missa Gratiae, s a magyar zenetörténetben egyedülálló Magyar Requiem (1997) -, az utóbbi kettőt az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral. A szerzőt ezért Székesfehérvár tiszteletbeli polgárává választotta a város közgyűlése. A trilógia cd-n is megjelent, a felvétel a Magyar Rádióban készült.

A Fehérvári zsoltár ősbemutatója 2012. október 7-én, vasárnap 16 órakor lesz Fehérváron, a Budai úti református templomban, a zeneszerző jelenlétében, Koós Anita orgonaművész közreműködésével. A Primavera Vegyeskart Szabó Adrienn vezényli. A bemutató igazi ökumenikus esemény: az evangélikus fordító művéhez katolikus szerző írt zenét, s református templomban mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!