Hírek

2012.10.14. 15:07

Csordás Eörs és Vanyó László emléktáblája

Sárszentmihály - Az Apor-kápolnában két jeles egyházi személyiség emléktábláját avatták fel az ünnepi hónap hét végi rendezvényén.

V. Varga József

Az 1956 - 56 év című, Zichy-kastélybeli ünnepi hónap rendezvényei sorában Csordás Eörs, a Bécsi Pázmáneum és Vanyó László, a Központi Papnevelő Intézet egykori rektorai emlékére szombaton emléktáblát avattak az Apor Vilmos vértanú püspök emlékére épített kápolnában. A Szentsír Lovagrendben és a Szent István Akadémián végzett tevékenységüket Velekey-Modroczky Péter kastélyigazgató méltatta, majd az emlékezők koszorút helyeztek el az emléktábláknál. A mécsesek meggyújtásában Csordás Éva, a lovagrend dámája segédkezett.

Csordás Eörs (1943-2010) protonotárius, kanonok, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend egykori kancellárja nemcsak személyes benyomásai, szubjektív tapasztalatai révén, hanem meggyőződésének köszönhetően valóságos apostola volt Esztergomnak. Vanyó László (1942-2003), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egykori professzora, a római Pápai Tudományos Akadémia állandó tagja, pápai prelátus a magyar katolikus teológia, különösen az ókeresztény kori egyház- és irodalomtörténet terén alkotott kiemelkedőt.

Az ünnepi hónap záró rendezvényén, október 20-án, szombaton - nemzeti ünnepünk alkalmából - Fejér megyei forradalmárok találkoznak a kastélyban, előadást tart Pálmány Béla történész, az Országgyűlés Irattárának és Levéltárának nyugalmazott vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!