Hírek

2012.10.10. 12:56

Családi ház gyulladt ki Polgárdin

Polgárdi - A Kossuth Lajos utcában egy L alakú, földszintes lakóháznak a kazánhelyisége és az épület tetőszerkezete gyulladt ki szerdán délelőtt. A tüzet a székesfehérvári hivatásos és a polgárdi önkormányzati tűzoltók oltották el.

feol.hu

Tűzesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit, valamint a megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatot október 10-én, szerdán délelőtt. Polgárdin, a Kossuth Lajos utcában egy L alakú, földszintes lakóháznak a kazánhelyisége és az épület tetőszerkezete égett. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a lángok a lakóhelyiségekre nem terjedtek át. Az oltási munkálatokban a székesfehérvári hivatásos és a polgárdi önkormányzati tűzoltók vettek részt. A mentők a helyszínen egy idős nőt megvizsgáltak, aki szerencsére a tűzeset során nem sérült meg. A tűzben a kazánház kiégett, a tetőszerkezet körülbelül hatvan százaléka megsemmisült - tájékoztatott szerdán Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Tanácsok a balesetek elkerüléséhez

A hideg idő beköszöntével, a fűtési időszak kezdetén a katasztrófavédelem ismételten felhívja a figyelmet a tüzelő- és fűtőberendezések, valamint a kémények karbantartásának fontosságára. Szilárd tüzelőanyaggal (fa, szén, szalma stb.) üzemelő berendezés közelébe éghető anyagot nem szabad elhelyezni. A füstcső hézagmentesen illeszkedjen, mert a visszaáramló füst mérgezést, a széteső cső tüzet okozhat.

A szilárd tüzelőanyaggal üzemelő kazánok, kandallók, kályhák nyílt égésterűek, tehát a működéshez szükséges oxigént a környezetükből nyerik! Ha a tüzelőberendezés a lakásban van, ügyeljünk arra, hogy mindig legyen a tökéletes égéshez elegendő levegő, figyeljünk a megfelelő szellőztetésre! Lehetőleg csak kihűlt hamut és salakot öntsünk konténerbe. Forró hamut nem szabad üríteni épületben, vagy annak közvetlen közelében, műanyag hulladékgyűjtőbe, illetve ahol az tüzet okozhat, például a száraz aljnövényzetet meggyújthatja.

Az elhanyagolt kémény koromtűzhöz vezethet. Ügyeljenek a kémények állapotára, a tüzelőberendezést csak a gyártó által ajánlott tüzelőanyaggal üzemeltessék! Ha problémát tapasztalnak - de évente legalább egyszer mindenképpen -, a kéményt ellenőriztessék kéményseprővel!

A fűtési időszakra vonatkozó megelőzési tanácsokról bővebben a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján, a http:/fejer.katasztrofavedelem.hu oldalon olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!