Hírek

2012.09.18. 18:10

Parlagfű-felderítés: hamarosan a fotó mellett GPS koordináta is küldhető lesz

Székesfehérvár - Már működik az az internetes Parlagfű Bejelentő Rendszer, melyet alkalmazva bárki azonnal közölheti a hatósággal, hol találkozott az allergiát okozó gyomnövénnyel.

Miskei Anita

A hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság információáramlásának gyorsabbá és pontosabbá tétele érdekében kifejlesztettek egy Parlagfű Bejelentő Rendszert (PBR), ami a hét elejétől működik - mondta Pálmai Ottó, a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója. Kiemelte, a  fejlesztés célja volt, hogy a  bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult  hatóságokhoz jutnak el. Így érhető el a leggyorsabb intézkedés. A bejelentések a PBR-ből belterület esetén az illetékes önkormányzathoz, külterület esetén  a Megyei Kormányhivatalok Körzeti Földhivatalaihoz kerülnek.


 A bejelentéshez előzetes regisztráció szükséges, amely az otthoni internet kapcsolat segítségével valósítható meg. A regisztrációval csökkenthető a komolytalan bejelentések száma.  A bejelentők  interneten keresztül, a későbbiekben pedig olyan okostelefonról tehetnek bejelentéseket, melynél lehetőség van a fényképpel összekapcsolt GPS koordináta rögzítésére. A bejelentésnek  tartalmaznia kell legalább egy GPS koordinátát és egy fényképet. A bejelentő által feltöltött felvételt a PBR a bejelentéssel együtt a Parlagfű Információs Rendszernek (PIR) továbbítja.

  A  hatósági eljárás menetéről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal  honlapján bárki tájékozódhat. A bejelentő minden  bejelentésekor kérhet visszajelzést, a hatósági eljárás eseményeiről e-mail-ben kap tájékoztatást. Ha a bejelentés interneten keresztül történik, automatikusan a regisztrációkor megadott e-mail címre küldenek tájékoztatást. Kizárólag az előre, kötelező elemként meghatározott paramétereknek megfelelően kitöltött bejelentéseket fogadja a rendszer. Vagyis a bejelentő rendszer nem enged hiányos bejelentést tenni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!