Hírek

2012.09.18. 10:18

Nyolcvanöt év jutott a cukorgyárnak

Ercsi - Nyolcvanöt évig működött a cukorgyár Ercsiben. Az idén volt 100 éve, hogy megkezdte üzemelését. Az évfordulóra találkozón emlékeztek az egykori dolgozók, vezetők.

Tribolt Lajos

Vegyész mérnök végzettségű Pólya Gyula, a gyár utolsó igazgatója. Végigjárta a műszaki vezetés minden szintjét, a nyolcvanas években letelepedett Ercsiben. Neki jutott a hálátlan feladat, hogy a bezárásnál irányítsa a még meglévőket. A gyár egyébként a Wimpfen-família területén épült, s a hely kiválasztásában közrejátszott a vasút megléte is. A vasút egyúttal el is választotta a települést a gyártól és a gyári lakóteleptől. Sőt, mivel az első üzemeltetők morvák voltak, a szakadék a gyár és a település között még nagyobb volt. Azután a huszas évektől került egyre több helyi, ráckeresztúri, pusztaszabolcsi és besnyői a dolgozók közé.

A gyár foglalkoztatási csúcsidőszaka a második világháború után volt, akkor a kampányban 1500-an dolgoztak, de az állandó létszám is elérte a 800 főt. Később a modernizálás, korszerűsítés állandóan csökkentette a létszámot, az 1997-es bezáráskor már csak 230 főállású dolgozója volt a gyárnak. Pólya Gyula szerint a gyár jól működött, nyereséges is volt. Viszont kicsi volt a kapacitása, ami hozzájárult a bezárásához.

A gyár megszűnése azért is érte rosszul a települést, mert a honvédség is akkoriban vonult ki, s a termelőszövetkezet is akkor bukott el. Együtt már sok volt...

Nagy József az 1959-es kampányra került ide idénymunkásnak az Alföldről, s 1960-ban segédmunkásnak vették fel. Részt vett a fűtők képzésében, végig járta a ranglétrát és 1972-ben főfűtő lett, s egészen a bezárásig azt a munkát csinálta.  Még 1962-ben nősült, egy évig laktak Ráckeresztúron, azután Ercsiben építettek családi házat, amihez a gyártól sok segítséget kaptak. Nagy József azt mondja, embert itt a gyárban faragtak belőle, siralmas volt számára az üzem megszűnése.

Beszélgető társaim a gyár bezárása után a helyszínen kaptak munkát egy új vállalkozástól. Elmondásuk szerint legrosszabbul az adminisztrátor és a csomagoló hölgyek jártak. Nekik lett a legkisebb esélyük az elhelyezkedésre.

Annak idején az általános iskolában nekem még meg kellett tanulnom a 11 magyar cukorgyár településének nevét. Számuk később Kabával még eggyel emelkedett. Ez utóbbi helyen állítólag csak csomagolási munkákat végeznek, cukorgyártás egyedül Kaposváron folyik. A többi gyár bezárt, s jó ha valamilyen más termelés folyik a falak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!