Hírek

2012.09.26. 07:52

Megnyílik Szvet Tamás tárlata, átadják a Smohay-díjat

Székesfehérvár – A 2011. évi Smohay-díjas képzőművész, Szvet Tamás mutatja be Fókusz című kiállítását az Új magyar Képtárban. Átadják az idei díjat is.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Szeptember 28-án, 17 órakor az Új Magyar Képtárban Brájer Éva alpolgármester mond köszöntőt. Szvet Tamás kiállítását Nagy Ildikó művészettörténész nyitja meg, és ő adja át a Smohay János Alapítvány idei díját is. A tavalyi Smohay-díjas, Szvet Tamás munkája egy egyszerű kérdéssel kezdődik: Mit keres a néző, amikor betér egy kiállításra vagy múzeumba? Az installáció első ránézésre csillagászati távcsöveknek tűnik, a szemlélést modellezi, a megfigyelés és a fókuszálás által. Ugyanakkor ezek a látcsövek nem úgy funkcionálnak, ahogy elvárnánk, felületük lyukacsos, áttört. A csövekbe nézve a negatív formák képpé állnak össze, melyek a térnek csak kis szeletét engedik látnunk. A műve mellé egy gyűjtő doboz is kerül, rövid felirattal arra kérve a látogatókat, hogy írják le, ők, mit keresnek a kiállításokon. A sorozat a látásunk korlátait igyekszik tudatosítani, melyek határai azonban kibővíthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!