Hírek

2012.09.13. 13:12

Gáz nélkül Polgárdiban: itt a hideg, fürödni se tudnak

Polgárdi - A hitelező bankon múlik, lesz-e még a fűtésszezon előtt megoldás a volt laktanyaépületek ügyében. Mivel a lakások fele üres, tartozást halmozott fel a ház, kikapcsolták a gázt.

Fejér Megyei Hírlap

Lassan három hete nincs gáz Polgárdiban, a Hevesy György utca 1-3. alatti társasházban. Mivel az egykori szovjet laktanyaépületeket a polgárdi önkormányzat adta el 2008 januárjában, a lakók úgy érzik, az önkormányzat is segíthetne a  megoldásában.
- Ahogy korábban is, minden segítséget megadunk a lakóknak, hogy a helyzetet orvosolni tudják. A legfontosabb, hogy a probléma okát elhárítsuk,  egy egyszeri adósságrendezés  nem megoldás. Egyetlen  kiút, ha az üres lakások  felett rendelkezőket érdekeltté tesszük a finanszírozásban, mert ezzel a probléma kiújulását is meg tudjuk előzni. Az anyagi segítségnyújtás lehetőségét a testület megvitatja, erről előzetesen nem tudok nyilatkozni - fogalmazott  Nyikos László, Polgárdi polgármestere, aki folyamatos kapcsolatban van Börcsök Sándorral, az épületeket felújíttató Polgárdi Házak Kft. végelszámolójával.


- Rengeteg a bürokratikus nehézség, amely nem segíti a helyzet gyors megoldását. Odáig eljutottunk, hogy a végelszámolás állása helyett most kifejezetten a gázszámlatartozás rendezése van napirenden - tette hozzá a polgármester, aki szerint a  problémát nem az önkormányzati tulajdonú ingatlan értékesítése,  hanem a megépítést követő lakáseladási nehézségek jelentik, véleménye szerint az akkori  döntéshozók nem követtek el hibát. A polgárdi testület 2007 októberében írt ki versenytárgyalást az épületek eladására, a vételárat 72,5 millió forintban határozták meg, ezen kívül a nyertesnek két felújított lakás önkormányzati tulajdonba adását is vállalnia kellett. A felhívásra csak a harmadik körben érkezett ajánlat, a Polgárdi Házak Kft.-é, így 2008 januárjában ez a cég vehette meg az ingatlant a már említett összegért.

A Polgárdi Házak Kft., melynek 2009 októberéig Huszár Vilmos volt Rédl Tamás mellett az ügyvezetője, 450 millió forintnyi hitelt is felvett a felújításra, majd megbízta a generálkivitelezéssel a Mono-A Vill Kft.-t. Szerettük volna megkérdezni e cég ügyvezetőjét, aki jelenleg ugyancsak   Huszár Vilmos, hogy a munka ellenértékét kifizette-e nekik a Polgárdi Házak Kft., ám telefonos érdeklődésünkre a titkárnő annyit mondott, a megkeresést továbbítja. Visszahívás azóta sem érkezett. A cég honlapján szerepel referenciaként a két laktanyaépület, ám megbízóként nem a Polgárdi Házak Kft., hanem egy bizonyos Nota Bau Kft. van feltüntetve, ám erről a cégről semmit sem sikerült megtudnunk.

Ez már a múlt, a lakókat most sokkal inkább az izgatja, mi lesz a több mint harminc, üresen álló lakással. Ha ugyanis a cégnek annak idején hitelt folyósító bank belemenne abba, hogy nem indít felszámolást, hanem megelégszik az üres lakások túlnyomó részének tulajdonjogával, akkor felgyorsulhatna a folyamat, hiszen ezeket már el lehetne adni, lennének lakók, aki fizetnék például a gázszámla rájuk eső részét is. Börcsök Sándor végelszámoló  annyit mondott, a hónap közepén-végén várható erről döntés a banknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!