Hírek

2012.09.17. 11:42

Aiso, a fríz mén újabb sikere

Nagyegyháza - Nagy elismerést tudhat magáénak Aiso, a fríz mén, akit néhány éve még Jeremy Irons is lovagolt filmjében. A ló azóta is nagyon eredményes.

Silye Sándor

Az ébenfekete, tiszteletet parancsoló külsővel megáldott Aiso örömmel éldegél nagyegyházi otthonában a Kardos családnál, amelynek továbbra is ez az eredményes fríz mén az egyik legkedvesebb négylábú családtagja. Aiso híre évekkel ezelőtt járta be a médiát, amikor Jeremy Irons lovagolta őt az Eragon című filmben. Filmes karrierje azonban itt megszakadt, tulajdonosai más pályát választottak neki: nem is eredménytelenül. Számos elismerés tulajdonosa lett így Aiso, aki idén újabb komoly díjban részesült. Szeptember 8-án Budapesten, a Nemzeti lovardában rendezték meg az ez évi Fríz Szemlét, mely egyébként az egyesület 10. születésnapja is volt. Nagy létszámban jelentek meg a tenyész szemlére, a különböző kategóriákban minősítésre váró fríz lovak és tulajdonosaik.

- A szemlét megelőzően, augusztus közepén Aiso tudásának szinten tartása és fejlesztése érdekében minőségi lovas csere következett be. Új lovasa Kiss Bianka, több éves nagydíj szintű díjlovas versenyzői tapasztalattal rendelkezik. Szeretettel és türelemmel foglalkozik Aisoval, ami fontos szempont volt részünkről a lovas kiválasztásánál – meséli Kardosné Révész Katalin, s hozzáteszi: ezek a feltételek az összhang és az eredményes munka alapvető elemei. Ha valaki, hát ő tudja, miről beszél: e rövid idő alatt olyan szintű zenés bemutatót tudott ugyanis kidolgozni és előadni Aiso és új lovasa, ami méltán nyerte el a közönség tetszését és tovább bővítette Aiso rajongói táborát. A Fríz Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete elismerését fejezte ki azzal, hogy Aiso különdíjban részesült, mint „Magyarország legsikeresebb és díjlovaglásban legeredményesebb Frízlova”.

Biankának egyébként felsőfokú állami iskolai és díjlovas szakedzői végzettsége van, s egy kajászói lovarda lovasa, emellett a Biofarm Lovassport Egyesület edzője és 2012-től elnöke. Már 14 éves kora óta díjlovaglásban versenyez. Több nehézosztályú szintre képzett ki lovat, ezek közül egy lóval 7 éven keresztül nagydíjas számokban  versenyzett. Számos lovas képzésében működik közre, mint szakedző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!