Hírek

2012.09.24. 05:48

A sport szolgálatában - A 25. fekvenyomó kupát ünnepelték Pusztaszabolcson

Pusztaszabolcs - Szeptember 15-én rendezték meg a 25. országos fekvenyomó Pusztaszabolcs Kupát. Az ország minden részéről érkeztek, és felköszöntötték a szervező Somogyi Bélát is.

Fejér Megyei Hírlap

 Pusztaszabolcs város első alkalommal ünnepelt kettős sport jubileumot, hiszen 25. alkalommal rendezték meg a Hagyományos Fekvenyomó Pusztaszabolcsi Kupát és a kiváló sportembert, főszervezőt is köszöntötték: Somogyi Béla 35 éves sportolói pályafutását ünnepelte.


A versenyen és az ünnepségen 16 település 63 versenyzője, köztük négy mozgásában korlátozott vett részt. Pusztaszabolcson kívül itt voltak Kiskunlacháza, Tab, Érd, Budapest, Orosháza, Zichyújfalu, Pacsa, Cegléd, Tiszavárkony, Kiskunfélegyháza, Veszprém, Rábcakapi, Beloiannisz, Nagytétény és Békásmegyer versenyzői is. Az Erőnlét Sportegyesület vezetője, Somogyi Béla, 1977- ben ismerkedett meg az erőemelő sportággal Budapesten, a Spartacus Egyesületnél, ahol edzője Fekete Ferenc volt. 1979-ben találkozott Flugovics Róbert edzővel a budafoki edzőteremben és ő szerettette meg vele igazán ezt a sportot.

A következő évben átmentek a Nagytétényi Kohász Egyesületéhez és 1981- ben bevonult katonának. Leszerelése után Pusztaszabolcsra került, ahol 1984-ben felkereste az akkori tanácselnököt, hogy szeretné a település lakosaival megismertetni az erőemelő sportágat. Saját felszerelése megvolt hozzá, edzőteremre lett volna szükség, hogy minél több emberrel megszerettesse ezt a sportágat. Megkapták az első edzőtermet, ahol 10-15 fővel kezdték meg az edzéseket. Rövid időn belül nagyobb helyiségre volt szükségük.

Somogyi 1987-ben elhatározta, hogy saját költségén megrendezi első alkalommal a Fejér megyei fekvenyomó bajnokságot. Nagy örömére nemcsak Fejér megyéből, hanem Budapestről és az ország különböző településeiről is érkeztek versenyzők. A 2000-ben alapított sportegyesület, melynek ő lett az alelnöke, belépett az Országos Erőemelő Szövetségbe. Ez az egyesület ugyan később megszűnt, de 2005-ben megalapították a Pusztaszabolcsi Erőnlét Sportegyesületet, melynek azóta is ő az elnöke. Az egyesület az erőemelő sportágban, fekvenyomásban egyedülálló múlttal rendelkezik hazánkban.

Somogyi Béla, aki kategóriájában most is első lett, sportolói és sportszervezői tevékenysége elismeréseképpen 2003-ban megkapta a Pusztaszabolcs Sportjáért elismerő címet. Somogyi Béla erős ember, mégis meghatottan köszönte meg a negyedszázados támogatást. Főleg Pusztaszabolcs önkormányzatának és Czompó István polgármesternek, aki a kezdetektől segített e nemes cél érdekében. Az általános iskola igazgatóinak, akik végig térítési díj nélkül biztosították a tornatermet a rendezvény lebonyolításához, Az iskola dolgozóinak, a sok helyi szponzornak és civilnek, aki társadalmi munkát vállalt, s nem utolsó sorban a más településekről érkezett sportolóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!