Hírek

2012.08.13. 11:39

Úrhidai csülökfesztivál, a hetedik

Úrhida - A színpadról népdalcsokrok dallamát hozta az enyhe szellő - szépkorúak daloltak a sokaságnak. A sátrak felől mennyei illatok szálltak - bográcsokban rotyogtak a válogatott étkek.

V. Varga József

Az Úrhida-napok egyik slágere idén is a csülökfesztivál volt, melyet már hetedik alkalommal rendeztek meg szombaton, a Levente téren. A nagyszabású főzőversenyen helybéli és a szomszédos településekről való családi csapatok, baráti társaságok mutatták meg, mit is tudnak. A szervezők egyetlen feltételt szabtak csupán. Mindegy, hogy mit főznek, sütnek, csak csülökből legyen!

A kispályás futballtornán, a település vándorkupájáért mérkőztek a bőr laszti szerelemesei, a rendezvénysátorban kistérségi nyugdíjas-találkozót tartottak, és szórakoztató műsorok zajlottak feszt, koncertezett Sipos F. Tamás és a Szega & Frédó együttes. Este még tűzijátékkal is megspékelték a színes kavalkádot.

A képviselő-testület Úrhida Községért kitüntető címet adományozott Fekete Józsefnek környezetvédelmi és közösségi tevékenységéért. A testvértelepülési partnerkapcsolatok ápolásáért ugyancsak az Úrhida Községért kitüntetést vehette át a marosludasi (Székelyföld) Fekete Kovács Levente. Érdemes Porta díjat kapott Miklós János keramikus és felesége. Az elismeréseket Bognár József polgármester adta át a falunapi ünnepségen.   

Az Úrhidai Barátság Klub főzőkülönítménye - Pállai Zoltán, Kósa István és Bakos József - csülkös babgulyással és csülkös csilis babbal rukkolt elő. Ők érdemelték ki a közönségdíjat és a vándor Csülökcsontot is - egyébként az összes (vagy kéttucatnyi) csapat aranyminősítést kapott.

A szabadbattyáni gazdakör elnöke és egyben a település alpolgármestere, Csókási Lajos csülkös székelykáposztát kavargatott. Még kell egy jó félóra - nyugtatta a kíváncsiskodókat, akik már tányérral, kanállal a kezükben ballagtak a bográcsok, üstök utcájában. Sajtosné Rózsika és Bognárné Mariann az önkormányzat sátránál sürgölődött, ízletes csülökpörkölttel kínálták a székelyföldi testvértelepülés, Marosludas tucatnyi képviselőjét. A Kőszárhegyi Alvégi Baráti Kör - nevezetesen Orosz Sándor és Gadányi Károly szakács uram - különlegességgel is szolgált: renben sült csülökkel. Hujber Krisztina és Bocskai Csaba magyaros ruhában - ha már egyszer náluk volt - tálalta fel a minősítésre szánt sültet.

A tízedik Úrhida-napokat pénteken és vasárnap rock-koncert és diszkó, illetve a Póni Klub minősítő versenye keretezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!