Hírek

2012.08.29. 05:07

Könyvelők százait is törölhetik a lajstromból

Székesfehérvár - Több ezer könyvelőt törölhetnek a nyilvántartásból, mert nincs meg a kötelező továbbképzésük. Erről a gazdasági tárca levélben értesítette őket a napokban.

MTI

Több könyvelő kapott kézhez olyan levelet az elmúlt napokban, amelyben azt kéri a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy igazolják a továbbképzésen való részvételüket, különben visszavonják az engedélyüket.
Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár a szak-ma.hu szakportálnak adott interjújában kifejtette: - A számviteli törvény előírja, hogy minden könyvviteli szolgáltatónak kötelezően részt kell vennie továbbképzésen. Ez jelenleg 63 ezer regisztrált könyvelőt érint. A tanfolyamot tartó szervezet a részvételről értesíti az NGM-et, és igazolást is ad a részvevőnek. A most felszólítottak múlt évi továbbképzését a tárca nem tudta egyértelműen megállapítani. Az érintettek 30 napon belül igazolhatják a részvételt. Ha ezt elmulasztják, akkor az NGM kötelessége, hogy a nyilvántartásból törölje őket.


Az adótanácsadók esetében 5 év alatt kell 100 továbbképzési kreditpontot igazolniuk. Miután a kötelezés 2008 augusztusában indult, nekik 2013 augusztusáig kell összegyűjteniük a további működéshez szükséges pontokat.
8-10 ezer azok száma, akiket meg kell keresni az értesítő levéllel. Esetükben fontos a helyzet tisztázása, mivel a számviteli törvény alapján, ha nem tudják igazolni a továbbképzést és kimenteni sem tudják a mulasztást, a könyvviteli szolgáltatás végzésére jogosító engedélyüket vissza kell vonni és a nyilvántartásból is törlik őket. Bízunk benne, hogy a legtöbb esetben az adategyeztetés sikerrel jár, de ahol bebizonyosodik a mulasztás, ott a jogkövető könyvelők érdekében valóban visszavonják az engedélyt. A legfontosabb annak biztosítása, hogy az ilyen szolgáltatások igénybe vevői bizalommal fordulhassanak a nyilvántartásban szereplő szakemberekhez, bízhassanak abban, hogy megfelelő és friss szaktudás áll a kiválasztott szolgáltató - mögött  tette hozzá az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!