Hírek

2012.08.22. 06:25

Egy sportos élet két Életműdíja

Csókakő - Molnár István testnevelő tanár 79 évesen is megszállottja a hivatásának. Még mindig jön, megy, nyüzsög, szervez. Nem véletlenül kapott életműdíjat, mégpedig megérdemelten.

Silye Sándor

 Molnár István a 80. életéve felé közelít. Két kitüntetésben is része volt az elmúlt időszakban: tavaly a Testnevelő Egyetem Életműdíj kitüntetését vehette át, idén megkapta a Fejér Megyei Tollaslabda Szövetség Életműdíj elismerését a megye tollaslabdasportjáért végzett tevékenységéért. Eddig 12 helyen segítette a sportág meghonosítását, 5 helyen pályát épített. A sportágban 4 diákolimpiai bajnokot, 8 dobogóst segített a sikerhez. A TE életműdíj átadásánál az alábbit mondták munkája méltatása során: „... ha a tanár úr nem végezne még most is testnevelő tevékenységet, az orvosok hiánybetegséggel kezelnék...” Jellemző rá.

A tollaslabdát társadalmi munkában segíti, bár a botot Móron átadta korábbi tanítványának, Gombos Csabának. Szomorú szemmel látja, a tollaslabda anyagi gondok miatt a megszűnés nehézségeivel küzd. A városban a focié a prím, holott a sikeres úszók, tollaslabdázók reprezentálják a város sportját. Sajnálja. De az örömmel tölti el, hogy 10 sportágban is diákolimpiai döntősöket, győzteseket nevelt. – A májusi születésnapomon visszapillantottam a mögöttem hagyott évekre. A családtól sokszor szemrehányást kaptam: mit értek ők azzal, hogy más gyermekeit pátyolgattam az iskolában a sajátjaim helyett. Persze foglalkoztam a sajátjaimmal is, de a munka az más. A minap jó érzést jelentett, amikor a móri uszodában 3 gyerek is rám köszönt, hogy emlékszik még ránk, a három rossz kölyökre...?
Öröm volt amikor nemrég meghívót kaptam Martfűről az ottani egyesület 50 éves találkozójára. Csakhogy aznap Móron a hajdani jó sportoló osztályom is találkozott, jöttek tanítványok Svédországból, Kaliforniából. Én pedig megérkeztem hozzájuk késő délután Martfűből... A Testnevelő Tanárok Egyesülete tagjaival immár 10 éve lobbizunk a mindennapi testnevelés bevezetéséért, most megvalósul ez. Nagy igazság: a nyugdíjasok, ha leállnak, bizony korán halnak, 65 évesen még tollaslabda versenyen indultam. Már nem játszok, de versenyeket rendezek. Hetente kétszer átjárok Mórra úszni, ez az életem. Dolgozok, tehát vagyok... – mondta a testnevelő tanár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!