Hírek

2012.08.09. 06:54

A csárdáskirálynő is esélyes

Székesfehérvár - A Terasz színházi portál nyilvánosságra hozta az előző színházi évad legkiemelkedőbb teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díjának jelöltjeit. A székesfehérvári Vörösmarty Színház két jelölést kapott a kritikusoktól.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Mohácsi János rendezése, A csárdáskirálynő avagy 1916 a legjobb zenés-szórakoztató előadások között esélyes, Lábodi Ádám pedig a legígéretesebb pályakezdők között szerepel.  Az operettet  december 2-án mutatta be a fehérvári teátrum,  nagy szakmai és közönségvisszhangot kiváltva.  Az előadást többen a POSzT-on is szívesen látták volna, oda azonban nem válogatták be. Lábodi Ádám Edvin Lippert-Wellensteint alakította  a  több, mint négyórás  darabban.

A Színházi Kritikusok Céhe  32. alkalommal nyújtja át az előző színházi évad legkiemelkedőbb teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A kritikusok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolnak a legjobbakra, s aki a legtöbb szavazatot kapja, az viheti haza a díjat.  A tizenöt kategória mindegyikében három-három (vagy szavazategyenlőség esetén több) jelölt verseng, s hogy ki kapja a díjat, az csak  szeptember 16-án este a Nemzeti Színházban rendezett ünnepélyes díjátadón derül ki. A nyilvános gálaműsort Znamenák István rendezi, az est műsorvezetői Molnár Piroska és Kocsis Pál.


 Ebben az évben  három fővárosi színház előadásai és művészei kapták a legtöbb jelölést: a kritikusok szavazatai alapján a Katona József Színház, az Örkény Színház és a Radnóti Színház is kiemelkedő évadot zárt. A Katona József Színház A mi osztályunk (rendező: Máté Gábor) című előadása a legjobb előadás és a legjobb rendezés kategóriában díjesélyes. A Musik, musikk, musique című produkciót a legjobb zenés-szórakoztató előadás kategóriájában jelölték (rendező: Pelsőczy Réka). Keresztes Tamás a Woyzeck főszerepében remekelt, Tasnádi Bencét pedig a három legígéretesebb pályakezdő közé választották, a Gondnokság című sorozat készítőit pedig különdíjra jelölték. 

Az Örkény Színházból a legjobb előadás kategóriájában versenyez A vihar (rendező: Bagossy László). Kerekes Éva a legjobb női főszereplő (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai) és a legjobb női mellékszereplő (Peer Gynt) kategóriájában is díjra esélyes. A legjobb férfi főszereplők között jelölték Gálffi Lászlót (A vihar), Polgár Csabát (Peer Gynt). A Tarelkin (halála) élete című előadásból Takács Nóra Diánát mellékszereplőként, Nagy Fruzsinát jelmezeiért jelölték. Matkó Tamásnak a Peer Gynthöz írott zenéje is jelölt.

  A Protokoll Térey János verses regénye, melyből a szerző és Kovács Krisztina készítettek színpadi változatot a Radnóti Színház felkérésére: a szöveg a legjobb új magyar drámák között versenyez. A Nemzeti Színház öt jelölést kapott, köztük  a Hamlet a legjobb rendezés (Alföldi Róbert)  kategóriájában esélyes.  Négy jelöléssel büszkélkedhet  Pintér Béla és Társulata a Kaisers TV, Ungarn című előadásáért (rendező: Pintér Béla). A határon túli magyar társulatok közül három jelölésben érintett a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának koprodukciója, a Székely Csaba írta, Sebestyén Aba rendezte Bányavirág. 

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Szentivánéji álom című előadását (rendező: Mohácsi János) a legjobb jelmez (Remete Kriszta) és a legjobb zene (Kovács Márton) kategóriáiban jelölték.  Versenyben van mások mellett  a Krétakör (Krízis-trilógia), a Bárka Színház (East Balkán), a Stúdió "K" (Szamár a torony tetején) is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!