Hírek

2012.07.05. 14:21

Végelszámolás és fizetésképtelenség: akár a gázt is elzárhatják

Polgárdi - Az elkészült lakások fele üresen áll a Hevesy György utcai két társasházban. Ezek a lakások a házat építő cég tulajdonában vannak, amely végelszámolás alatt áll, s nem tudja a rezsit fizetni.

Házi Péter

Legrosszabb esetben a gázórát is leszerelhetik, a szolgáltatást szüneteltethetik abban a két polgárdi társasházban, amelyeknek  problémái nem most kezdődtek: a Hevesy György utcában, a volt laktanya területének jobbra eső részén két takaros ház áll, idilli, ősfás környezetben. Ideális lakóhely  - gondolhatnánk, ám sajnos gondok vannak bőven.

A  két épület annak idején  szovjet laktanyának épült,  2009-ben a Polgárdi Házak Kft. vágott bele a felújításukba. A két épületben összesen 64 lakás van: az egyikben tizenhárom, a másikban huszonkettő üresen áll.  Az üres lakásoknak az építtető kft. a  tulajdonosa, ezzel a  céggel szemben folyik a végelszámolás, amiből felszámolás lehet. Ez okozza a gondot: a cég - mint Csárádi László, a házak közös képviseletét ellátó cég ügyvezetője mondja - tavaly decemberig fizette a közös költséget, a fűtési alapdíjat, ám azóta 2,3 millió forint adósságot halmozott fel a társasház felé. Emiatt a ház is jelentős, több százezres tartozást "hozott össze". A közös képviselő meséli, egyszer már le akarták szerelni a gázórát, akkor sikerült megakadályozni, a kérdés csak az, mikor jönnek ismét ezzel  a szándékkal. Ha a társasház gáz nélkül marad (mondjuk épp az ősz végén), hasonló helyzet állhat elő, mint tavalyelőtt a fehérvári Vásárhelyi úti lakótelepen, ahol hetekig fagyoskodtak a lakók.

Szerettük volna megkérdezni a Polgárdi Házak Kft.-t, miként jutottak el gyakorlatilag a fizetésképtelenségig, de a honlapjukon talált mobilszámon bejelentkező Trunk Ferenc annyit mondott, ő már nem ügyvezetője a kft-nek, nem illetékes, a válaszadásra a végelszámolást végző cég jogosult. Sajnos  ott sem jártunk sikerrel, így csak találgatni lehet, mi lenne a megoldás a rendesen fizető lakók számára. (Néhány napja már a cég  honlapja sem elérhető.) Csárádi László járt a végelszámolást végző Börcsök Sándornál, akitől azt kérte, őt is vonják be az eljárásba. Ha például a bank értékesítené az üresen álló 35 lakásnak egy részét, már akkor  lenne remény arra, hogy "pénz áll a házhoz". Ugyanakkor a Polgárdi Házak Kft. hitelt vett fel a beruházáshoz, nyilvánvaló, hogy a kölcsönt adó bank is szeretne  a pénzéhez jutni...

A lakók szerint annak idején az átadás elhúzódása miatt sok leendő lakástulajdonos nem kapta meg a kedvezményes hitelt, ez is az oka, hogy most ilyen sok az üres lakás.  Kiss Zoltán több lakótársa panaszát tolmácsolva arra is felhívta a figyelmet: számos olyan javításra  lenne szükség, amire elvileg garancia van, de a végelszámolás alatt álló cég ezt biztosan nem fogja elvégezni. Ilyen például, hogy a földszinten egy-két lakás fala  vizesedik, vagy hogy a tetőtérben nincs, vagy csak jelképes a  hőszigetelés. Aztán itt van a kazán, aminek a gázszámlája nyáron is kétszázezer forint felett van, mert nem építettek bele egy szabályozót. A lakók  szerint a beköltözéskor ipari áram volt csak a házban, az építettők által ígért kétszárnyú ablakok helyett nagy, egyszárnyú, kritikán aluli minőségű ablakokat építettek be, nem értik, miként adott így használatbavételi engedélyt az önkormányzat...

Lapunk érdeklődésére Pahola Tünde, Polgárdi jegyzője előkereste az akkori iratokat,  mint mondta, az E.ON és más szolgáltatók érvényes közműnyilatkozatai alapján adták ki az engedélyt, ha ez nem így lett volna, a szolgáltató fellebbezett volna. Ami az ablakokat illeti, mivel az ablakhely mérete nem változott, a kivitelező dönthetett úgy, hogy másmilyet szerel be.

Csárádi László közös képviselő szerint a polgárdi társasházak ügye nem egyedi: gyakran előfordul, hogy egy cég kölcsönből felépít egy házat, aztán még a garanciális javítások előtt csődbe megy...

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!