Hírek

2012.07.07. 07:13

Precíz és felkészült: kiváló épületgépész tanuló a Vörösmartyból

Székesfehérvár - A jó szakemberekre mindig szükség van - ezt mutatja annak a fiatalembernek a példája is, aki nemzetközi versenyeken ért el kiemelkedő eredményeket.

Silye Sándor

Nyári gyakorlatukat végzik a fiatalok a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola udvarán, amikor az intézmény egyik kiemelkedően teljesítő tanulóját mutatják be az épületben. A gyakorlat ugyanis az alapja minden szakmának, épp ezért dolgoznak még egy hónapot a diákok nyáron, miután befejeződik a tanítás. Zsargó Dániel is szakmájának a gyakorlati terepét kedveli leginkább, ezért érhetett el olyan kiemelkedő sikereket a nemzetközi versenyeken. A 19 éves fiatalember legutóbb Düsseldorfban járt, előtte Csehországban lett első egy épületgépészeti megmérettetésen. Az iskolai versenyen pedig szintén első lett a központi fűtésszerelőként idén végzett fiatalember. Iskolája méltán büszke rá. A Vörösmarty szakképzőben egyébiránt három szakterületen folyik a képzés: faipari, építőmesteri és épületgépészeti szakmákban tanulnak a fiatalok – mondta el Albrecht Gyula igazgató. Kikerülnek innen bútorasztalosok,  épületasztalosok, kőművesek, festők, ácsok és burkolók, valamint Danihoz hasonlóan fűtésszerelők, gázkészülék- és gázvezeték szerelők. Dániel ugyanis nem fejezi be a tanulást, másodszakmáját, a gázkészülék- és vezetékszerelést is itt szeretné elsajátítani. Egy év gyakorlat pedig már a háta mögött van, amelyet Ausztriában, egy vállalkozónál dolgozott le. Ez pedig egyre csak közelebb viszi álmaihoz De erről később.

- Több szakmán gondolkodtam annak idején, ám mivel a családban mindenki épületgépészettel foglalkozik, édesapám például esztergályos, ezért én is ezirányba indultam. Szerintem maradok a szakmában, ha tudok, ha lesz munkahely - mondja a fiatal szakember, aki azért pontosan tudja, manapság nem könnyű az elhelyezkedés, hisz hozzáteszi: - A mai világban ez egy kicsit nehéz lesz, de megpróbálom. Most vállalkozónál dolgozom, egész jó, több dolgot is megtanultam. Láttam, mit kell csinálni az életben.

Esélye van rá – tudjuk meg Spindler Istvántól, aki épületgépész szakoktató az intézményben, és Dani tanára:  - Ha jól felkészült valaki, akkor biztos, hogy lesz lehetősége az elhelyezkedésre, mert szívesen fogadják a vállalkozók a felkészült fiatal szakembereket. Főleg mióta napirenden vannak a megújuló energiák, egyre több munka van itt a környéken is.

S hogy miért ő vehetett részt ezeken a versenyeken? Saját maga szerint azért, mert az oktatói szerint jól dolgozott. - Kíváncsi voltam és versenyezni is szeretek – mondja, s mikor azt kérdem, szerinte mi kell ehhez a szakmához leginkább, elárulja: -  A kézügyesség  nem árt, de az se baj, ha tudjuk, mit csinálunk, vagyis az elméleti tudásra is szükség van – mondja, s gondolom, ez a titok – a jó szakember titka. A versenyeken is ezt figyelik: a precizitást, mennyire szépen illeszti, hegeszti és hajlítja a vasat, rezet, milyen gyorsan és ügyesen szereli be a radiátorokat. Ehhez pedig az kell, hogy a keze jól begyakorolt mozdulatokkal végezze a feladatokat, és a tudása is meglegyen hozzá.

- Nagy kincs a jól felkészült szakmunkás, amelyhez az alapot az iskola adja meg. A motiváció pedig a tanulókon múlik. Ezért érdemes kiemelni az olyan tehetségeket, mint Dani, aki nyugodt, precíz, csapatban dolgozik, szeret versenyezni – dicséri még oktatója. Dániel persze egy átlagos – de tehetséges - tinédzser, aki az iskola mellett zsebpénzt keres, szabadidejében  pihen, s ahogy mondja, „maszekol”. Álma pedig reális és kemény munka árán elérhető:

- Azt tervezem, hogy leteszem a mestervizsgát. Majd pedig vállalkozást kéne alapítani, ha sikerülne Ehhez azért kell legalább ötéves munkatapasztalat. Majd utána

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!