Hírek

2012.07.31. 12:27

Könyvet a strandtáskába!

Székesfehérvár - A nyár közepe nemcsak a butikokba hozza meg az árcsökkenést, hanem bizony a könyvesboltokba is. Az ember pedig úgy kalkulál: majd olvasgat a szabadsága alatt.

Kocsis Noémi

Az egész évi elolvasnivalót igyekszik behozni nyári szabadsága alatt a magyarok legtöbbje. Ám, ha ez a szabaság alig egy hetes, vagy pár napos, nehéz helyzetbe kerülünk, a kiadók ugyanis pont ekkorra időzítették az évközi nagy árleszállítások egyikét. Strandszatyrunkba, bőröndünkbe akár már 200 forintért is kerülhet egy-egy jobb krimi, lektűr  az igényesebb kortárs magyar és külhoni irodalomért  már mélyebben kell a zsebbe nyúlni, de az akciós kínálatból azért még így is kicsippenthetünk egy-egy Canettit, Dickenst, Kerouac-t.



A leányának nevéről ismert könyvesmulti az idén 90 százalékig is lement a kortárs magyar irodalomban. Hm, jó hír a vevőnek, kevésbé jó a szerzőnek, hiszen ez olyasmit mutat, kevés fogyott a műből, netán eltúlzott volt a megjelentetett példányszám. (Bár könyvből manapság nincs elég kevés példány kategória...) Bajor Andor, Bächer Iván, Cholnoky Viktor, drMáriás, Ember Mária, Eörsi István, Faludy György, Fiala János... hosszú és impozáns a sor. (Érdekes, Fiala kötetei pedig kifejezetten sikeresnek számítanak szókimondásuk okán.)
Miután a felmérések szerint a középkorúak körében még mindig az olvasás számít a leginkább népszerű szabadidős tevékenységnek, bekukucskáltunk néhány vevő válla fölött a kezükben tartott könyvekbe. Mit olvasnának szívesen, mibe pillantanak bele a könyvbarátok? Szabó Magda férjének halála utáni naplójegyzetei, a Liber Mortis például megdöbbentő őszinteségű írás, de szívesen nyúl az olvasó (főként a nőolvasó) ismert emberek élete nyomán született irodalmi művekhez is. Hová tűnt az a nagy szerelem? - kérdezi például Igmar Bergman nagy szerelme, Käbi Laretei, kettejük kapcsolatáról írt regényében, mely a rengeteg helyszín okán akár utazási élmény is lehet. Akárcsak Paula McLain: A párizsi feleség című regénye, melyben Ernest Hemingway első asszonyának életét villantja fel.

Amit mi is ajánlunk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!