Hírek

2012.06.08. 04:44

Félnek, hogy elvesztik munkájukat

Székesfehérvár - A mozgássérültek, fogyatékkal élők hosszú évek óta romló életkörülmények között próbálnak talpon maradni, helyt állni, sőt, dolgozni is. A megváltozott munkaképességű emberek helyzete most még bizonytalanabbá vált.

Miskei Anita

Számos jogszabályi változást jeleztek előre az elmúlt időszakban, azok tartalmáról azonban az érintettek egyelőre mit sem tudnak. A legrosszabb a bizonytalanság - fogalmazta meg Varga Szabolcs, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületének (LÁRKE) alelnöke, jogásza. A vak fiatalember azonban nincs egyedül ebben a nehéz helyzetben, egészséges munkatársainak épp úgy új feladatot, megélhetést biztosító forrást kell keresnie, mint Szabolcsnak.
- Korábban az állam támogatta a megváltozott munkaképességűek bérének, járulékainak száz százalékát, ezt most megvonja tőlünk, s így június 30-án megszűnik a székesfehérvári egyesületnél és a kiállításon dolgozó több mint tíz ember munkája. Persze ez nem csak bennünket, hanem minden megváltozott munkaképességű embert érint, éljen bármilyen fogyatékossággal, rokkantsággal is - mondta  Varga Szabolcs. - A legborzasztóbb az, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló törvény módosított  tervezetének híre már egy ideje a köztudatban van, nem tudjuk azonban, hogy pontosan mit tartalmaz, mire számíthatunk, mit remélhetünk - mondta Varga Szabolcs. Megjegyezte, felsőfokú végzettségű, több idegen nyelvet is beszélő fiatalként talán jobb esélyekkel pályázik a munkaerő piacán, mint egy egészséges, de már veszélyeztetett korban lévő kollégája. Ugyanakkor mégis tart a jövőtől. Hiszen - mint kérdezi - hol keletkeznek állások? S hol lesznek olyan munkahelyek, ahol egy látássérültet is foglalkoztatnak majd?


 
- Jogász végzettségű vagyok, beszélek angolul, németül, s valamelyest spanyolul is. Az önéletrajzomban ezt hangsúlyozom. Az nincs benne, hogy vak vagyok, hiszen ez az én problémám, nem pedig a munkáltatóé. Ha mégis eljutok egy állásinterjúig, ott a legtöbb esetben azzal utasítanak vissza, hogy nincs olyan dolgozó, aki tudna kísérgetni a folyosón a mosdóig vagy épp a kijáratig. De hiszen nincs is szükségünk rá! Ha felvesznek egy munkahelyre, gyorsan megtanuljuk, mi hol található, megtanulunk közlekedni, s ellátjuk feladatunkat legjobb tudásunk szerint. Sokan az ismeretlen, az információ hiánya miatt nem fogadják a látássérülteket - mondta a jogász. Varga Szabolcs kiemelte, a megváltozott munkaképességű emberek járandóságának módosítása, az arra jogosultak körének ellenőrzése bizonyára fontos feladat, ugyanakkor a tájékoztatás még szükségesebb lenne. 
- Csupán abban bízunk, hogy mind több cég, vállalkozás  indul el a társadalmi felelősségvállalás útján, s foglalkoztat megváltozott munkaképességű dolgozót  - mondta. - A rehabilitációs járulék megtakarításával a cégek is nyernek, s a megváltozott munkaképességű emberek is, akiket megismerhetnek a munkáltatók,  a megmaradt képességeiket pedig megfelelő munkakörülmények között kamatoztathatják.

Ma délelőtt 10 és 12 óra között az Alba Plázában HelloWork címmel mutatja be Szántó János projektvezető a látássérültek számára kifejlesztett akadálymentes álláskereső portált, s annak lehetőségeit. Képet kaphatunk a tervezett jogszabályi változásokról, Heresznyi Zoltán pedig Munkába álltam! címmel tart beszámolót a munkakeresés során átélt tapasztalatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!