Hírek

2012.06.05. 09:42

Ahonnan a csapatokat irányítják - Interjú a szárazföldi haderőnem főnökével

Székesfehérvár - Konferencia kezdődött kedden reggel Székesfehérváron, az Összhaderőnemi Parancsnokságon (ÖHP). A tanácskozás céljairól Huszár János dandártábornok, az ÖHP szárazföldi haderőnemének főnöke beszélt.

Tihanyi Tamás

- Azt a szellemi potenciált szeretnénk demonstrálni, amivel az ÖHP vezetői állománya rendelkezik. Ezelőtt öt évvel alakult meg az ÖHP, s itt az ideje számot vetni erről az elmúlt időszakról.

- Miként értékeli ezt az öt évet? Mindenben teljesültek előzetes várakozásaik?

- Teljesült az a cél, amely miatt a honvédelmi tárca és a katonai felsővezetés az új struktúra mellett döntött. Teljesülni látom azt a törekvést is, amely egy modernebb, létszámában és anyagi erőforrásaiban szűkebb, ugyanakkor igen hatékony parancsnokság  létrehozása volt.  A logisztikai és a két haderőnemi szakterület vezető állománya került egy parancsnokságra, ötvözve a korábbi vezető szerveket. Emellett jelen vannak a különböző fegyvernemek képviselői is:  híradók, felderítők, műszakiak, vegyivédelmisek. Hathatós szervezőmunkával, egy kezdeti munkásabb időszak után a parancsnokság struktúrája mára stabilizálódott, s az elmúlt időszakban már arra is volt lehetőségünk, hogy ezt a struktúrát  tovább optimalizáljuk.

- Tudhatjuk, hány katonát irányít az ÖHP ma?

- Nálunk nincsenek titkos létszámok. Szinte az egész haderő az ÖHP irányítása alá tartozik, csak  néhány közvetlen, támogató, vagy speciális feladatot ellátó katonai szervezet van e körön kívül.  Az adott kereteken belül 16-17 ezer főnek a közvetlen irányítását végzi az ÖHP. 

- És Fehérvárról vezénylik a missziókat is, amelyek teljesítését a honvédelmi tárca mindig sikertörténetnek nevezi

- Valóban nagyon fontos terület a mintegy ezer katona irányítása például Boszniában, Hercegovinában, Koszovóban, Cipruson és Afganisztánban, vagy éppen Afrikában.

- Ismerik már az afganisztáni kivonulás menetrendjét?

- Mi addig vagyunk egy műveleti területen, ameddig az Országgyűlés azt jónak látja. Így ilyen időpontokról nem tudok beszélni, mi a döntéshez fogunk alkalmazkodni.

- Szinte folyamatos az átalakulás, mostanában éppen a tartalékos haderő kialakítása zajlik. Ez is székesfehérvári központtal?

- Az önkéntes tartalékos katonák zömmel az ÖHP alárendelt katonai szervezeteinél teljesítenek majd szolgálatot. Mi számítunk erre a csoportra, hiszen számos olyan feladatot el tudnak látni, amelyre korábbi beosztásuk, kiképzésük lehetőséget ad. Fontos segítői lehetnek az aktív katonai állománynak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!