Hírek

2012.05.11. 12:08

Szeptemberben avathatják Zichy Jenő szobrát a ligetben

Székesfehérvár - A városi képviselő-testület pénteki ülésén a színidirektor megválasztásán kívül más döntések is születtek.

Fejér Megyei Hírlap

A közgyűlés elején Cser-Palkovics András polgármester Madár Imrének, az Alba Regia KSE szakmai igazagtójának adta át a Székesfehérvár Sportjáért díjat. Mint a méltatásban elhangzott, nélküle nem lenne kézilabda Székesfehérváron.
Az 1938-as, Székesfehérvárra kihelyezett országgyűlés emlékére tartandó események egyik eleme, hogy a város díszpolgárának, gróf Zichy Jenőnek az emlékére köztéri szobrot állít az önkormányzat. Most döntés született arról, hogy Nagy Benedek  szobrászművész alkotása - amelyet a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus kivitelezésre javasolt - kerül ki a Zichy ligetbe, mégpedig idén szeptember 21-én, amikor egy kapcsolódó konferencia is lesz Fehérváron.



A szoborállításról szóló napirendnél Mező Balázs jobbikos képviselő feltette a kérdést: lesz-e Horthy Miklósnak emléket állító alkotás Fehérváron? A polgármester - mint fogalmazott - minden olyan ember szobrának felállítását támogatja, aki Fehérváron élt és a városért dolgozott. A képviselői javaslatról, amennyiben az tényleg javaslat, a képviselők összességének kell döntenie.
Kezdeményezte a testület a Máriamajori-erdő és a Nagy-völgy helyi védetté nyilvánítását. A 140 hektárnyi, számos védett növény- és állatfajt felvonultató, Fehérvár és Pátka között található területet a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága is javasolja védetté nyilvánítani.

A testület több városi, vagy részben városi tulajdonú cég éves beszámolójáról tárgyalt. Elfogadták az Alba Regia Térségi Integrált Szakképzés Szervezési Közhasznú Nonprofit Kft., a Fejérvíz Zrt., a Széphő Zrt., a Székom Zrt., a Depónia  Kft. és az Önkormányzati Informatikai Központ Non-profit Kft. 2011-es egyszerűsített éves beszámolóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!