Hírek

2012.05.03. 08:08

Komposzt: melegen ajánlott

A háztartási hulladéknak legalább a fele újrahasznosítható lenne a saját kertekben. Ezzel a módszerrel földünket is védjük.

S. Töttő Rita

Amióta írott történelem van, azóta egészen biztosan komposztál az emberiség. A fogyasztói társadalom megjelenésével azonban mintha ezt a kiváló talajjavító módszert is elfelejtettük volna. Az elmúlt években azonban újra előtérbe került, köszönhetően a környezetvédelem szavának, és nem mellesleg a gazdasági válságnak.
 - Tévedés azt hinni, hogy komposztálni csak ládában lehet. Régen is szabadon álltak a komposztok, szabályos halmokba rendezve, gúlába, négyzetbe rakva. A lényeg, hogy a komposztálandó anyagot rendszeresen forgassuk, nedvesítsük, s legyen lehetősége melegedni  - magyarázza Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület vezetője, aki nagy híve ennek a módszernek. Ahogy sokan mások is. Gánton például nemrég fejeződött be a komposztálási program.


-  Több mint kétszáz ládát osztottunk ki, fiatalok, idősek egyaránt megtanulták a nekik tartott előadásokból, hogyan kell alkalmazni  - meséli Spergelné Rádl Ibolya polgármester, aki szerint több pozitív visszajelzés is érkezett az elkészült komposztról és a segítségével táplált földről. A gánti Muszkáné Gömöry Zsuzsanna  is évek óta komposztál, s kertje minden évben meghálálja az így kapott törődést.
De hogy mit is lehet tenni a komposztba s hogyan érdemes, arról ismét a szakembert kérdeztük:
- Minden felhasználható, ami biológiai eredetű szerves anyag - szögezi le Varga Gábor, s hozzáteszi: viszont műanyagot semmiképp ne tegyünk bele! Ám  az olyan kérdéses anyagok, mint a fáradt növényi olaj, a romlott húsleves vagy tejtermék, szintén beletehető, de úgy, hogy előtte felitatjuk kerti földdel, és belemorzsoljuk a komposztba. Ez eretnekségnek hangzik, pedig nem nagy mennyiségben nincs semmi hátránya. Ahogy például a macska- vagy kutyaürüléknek vagy a felmagozott gyomnak sem, feltéve, ha a komposzt már jól felmelegedett. Hosszan lehetne sorolni még, de a további lényeg: rendszeresen keverjük, és  fa- vagy kartonpapíraprítékkal lazítsuk fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!