Hírek

2012.05.30. 15:48

A test és a lélek gyógyítója – kiváló orvosra, nagyszerű zeneszerzőre emlékeztek

Greizinger Iván orvosra, zeneszerzőre emlékeztek születésének (1862) évfordulóján szerdán a Hosszú-temetőben. Saját művét a Hermann László Zeneiskola tanulói játszották el.

Tihanyi Tamás

A Városszépítő és Védő Egyesület megemlékezést szervezett Greizinger Iván restaurált síremlékénél az orvos, zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából. Az eseményen a város önkormányzata nevében Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke beszélt.

Megköszönte a városszépítőknek, Poklosi Péternek és elsősorban diák segítőinek sok-sok munkáját, amit a város legszebb sírkertjének érdekében elvégeztek a múltban. Majd kijelentette: olyan városban élhetnek a székesfehérváriak, ahol igen jelentős az örökség, amit őrizni kötelesség. Hiszen a temetőben sok olyan fehérvári nyugszik, aki maradandót alkotott életében.

Poklosi Péter a leszármazottak és a tisztelgők előtt a fejér Megyei Hírlap elődjének, a Székesfehérvár és Vidéke korabeli cikkének a segítségével idézte fel Greizinger Iván életét. „Fájó érzés adja kezünkbe a tollat, hogy egy fiatal és nagy tehetségű, szép sikerekben rövid pályafutása daczára is gazdag élet megsemmisülésekor utolsó Isten-hozzádot mondjunk az örökre távozónak”, írta a kolléga 1899 egy keddi napján. Greizinger Iván Székesfehérváron született, Budapesten szerzett orvosi diplomát, hat évig volt a fővárosi Szent Rókus Kórház alorvosa. Zeneszerzést is tanult, zenei életműve rövid élete ellenére meglepően gazdag. Az utókor 121 művét tartja számon, köztük egyházi kompozíciókat, miséket, vonósnégyeseket, műdalokat. Szerzeményeit jobbára Ivánffy, Yvon, Ivanovici álnevek alatt jegyezte. Utolsó két évét szülővárosában töltötte.

Tantum ergo című művét a Hermann László Zeneiskola kamaraegyüttesének tagjai adták elő a síremléknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!