Hírek

2012.05.04. 10:29

A Székelyföldi legendáriumot mutatták be

Polgárdi - A Székelyföldi legendárium első magyarországi bemutatóját hétfőn Polgárdiban, a városházán tartották. A fehérvári telekisek erre a különleges, gyermekközeli szálra is felfűzték pályázatukat.

V. Varga József

"Régebb ezeket a legendákat, történetecskéket, eseményeket azért mesélték, cifritották, szépítették, hogy az embernek erőt adjanak ahhoz, hogy megvívja a maga kis harcait" - Böjte Csaba atya írta a könyv kis ajánlójában.
A polgárdi könyvbemutatón és sajtótájékoztatón Fazakas Szabolcs, a kötet atyamestere elmondta lapunknak, hogy a legendárium erdélyi legendák és mondák gyűjteménye, melyet a székelyföldi alkotó közösség azért hozott létre, hogy megismertesse a gyerekekkel a lassan feledésbe merülő történeteket. A mesés könyv és a hozzá kapcsolódó térkép üde színfoltot jelenthet az általános iskolai oktatásban, hiszen amellett, hogy megismerteti a székelyföldi magyar meséket a gyerekekkel, fejleszti a fantáziájukat, valamint az olvasási gyakorlatokban is jól alkalmazható.


Nyikos László polgármester kultúrmissziónak nevezte Fazakas Szabolcsék munkáját. Isten áldjon benneteket! - köszöntötte az alkotókat.
Molnárné Rózsa Marianna pedagógustársával, Feketéné Lengyel Dominikával együtt a Bethlen Gábor Alapkezelő által meghirdetett Határtalanul elnevezésű pályázatra jelentkezve döntötte el - az iskola vezetésének jóváhagyásával -, hogy Erdélybe szeretnék a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 7. osztályos tanulóit elvinni. A hatnapos programsorozat tervezése közben - amit földrajzi, magyar irodalmi, történelmi és néprajzi érdekességekre építettek fel - találtak rá a Székelyföldi legendárium gyűjteményére, amely akkor még csak az internet világában létezett. Ez egy olyan szála lett a pályázatnak, amely különlegessé, gyermekközelivé és igazi kuriózummá teszi a 35 diáknak az egy hetesre tervezett, 2200 kilométert magába foglaló utazást.

Marianna és Dominika számára fontos, hogy a május 14-én kezdődő,  változatos, eseményekben gazdag kirándulás során a gyerekek  megismerjék az erdélyi magyarsággal való közös történelmi múltunkat, térségi, természeti, néprajzi kincseinket.
Molnárnétól megtudtuk azt is, hogy   a  kötet és a térkép megjelenésének apropójából az ő meghívására (Marianna a helyi önkormányzat képviselője is egyben) látogatott el  Polgárdiba Fazakas Szabolcs, a projekt ötletgazdája.
A könybemutató felemelő hangulatát az előadott édes-bús dallamokkal tovább fokozta Csontos Péter zongora- és Élő Richárd klarinétjátéka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!