Hírek

2012.05.18. 07:54

A bűn és a csíny határán

Székesfehérvár - Már írtunk arról az elképzelésről, amely iskolaőrökkel erősítené a rendet az intézményekben. Ezúttal a rendőrség nézőpontjának bemutatásával folytatjuk a témát.

Tihanyi Tamás

 Fejér megyében az elmúlt évben több oktatási intézményben vált ismertté bűncselekmény. Ezek között néhány olyan cselekménysorozat is akadt, amelynek több kiskorú sértettje van. Azt, hogy növekszik az iskolai erőszak, inkább úgy lehetne pontosítani, hogy növekszik az ismertté válás ezekben az ügyekben,  hiszen amit korábban iskolai csínytevésként aposztrofáltak, arról most bejelentés érkezik és a rendőrség tudomására jut -  mondta  lapunknak R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.  - A rendőrségnek az az elsődleges feladata, hogy ezeket a jelenségeket a korosztályoknak megfelelő módon definiálja, vagyis a tanulókban tudatosítsák, hol van a határ a vicc, a csínytevés, a jópofaság és a szankciókat maguk után vonó bűncselekmények között.


 Az ilyen  jelenségek terjedését  időben meg kell állítani, hogy ne váljék végeláthatatlan folyamattá egy-egy tanintézményben, tette hozzá R. Szabó Ágnes. Véleménye szerint ezeket a célokat jól segíti egyrészt a rendőrség bűnmegelőzési programja, ami gyakorlatilag az OviZsaru programmal az óvodákban indul, aztán később az általános iskolában, majd a középiskolában folytatódik. Másrészt sokat várnak az elmúlt években kiépített Iskola Rendőre programtól is, amelynek éppen az a célja, hogy  olyan bizalmi viszony épüljön ki a rendőr és a tanuló, a rendőr és a pedagógus, a rendőr és a szülő között, hogy az érintett merjen kérdezni,  tanácsot kérni, és meg lehessen tenni a szükséges intézkedést.

- Hiszen azt látjuk, hogy ellenkező esetben nagyon gyorsan elharapódzhat az adott jelenség az iskolán belül - tette hozzá a szóvivő. - A rendőrkapitányságok és a tanintézmények vezetői között folyamatos a kapcsolat. Abban egyetértenek, hogy az iskolán belül a pedagógia eszközeivel kell elsősorban rendet tartani, de abban az esetben, ha az iskola igényli a rendőrség elsősorban megelőző, felvilágosító  tevékenységét, igyekszünk ennek megfelelni. Sajnos azonban előfordul, hogy intézkedő rendőrre is szükség van egy  oktatási intézmény falain belül, de a cél az, hogy ebből legyen minél kevesebb - mondta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!