Hírek

2011.04.05. 14:15

Szili módosító javaslatai elutasítása után gondolkodik, támogassa-e a kormánypárti alaptörvény-tervezetet

FMH - Szili Katalin szerint az alaptörvény feladata az emberek biztonságérzetének erősítése, így az alkotmányban kell kimondani, hogy az állam előmozdítja a szociális jogok érvényesülését. A független országgyűlési képviselő kapcsolódó módosító javaslatainak bizottsági elutasítása után még gondolkodik rajta, hogy azok befogadása nélkül támogatná-e a kormánypártok alaptörvény-tervezetét.

MTI

A politikus, a nemzeti konzultációs testület tagja kedden sajtótájékoztatón kiemelte: a szociális biztonsághoz, a munkához és a lakhatáshoz való jog biztosítására nem elég törekedni, ezt az állam feladataként szükséges meghatározni az alkotmányban.

Szólt arról is, hogy egy XXI. századi alkotmánynak tartalmaznia kell a harmadik generációs szabadságjogokat, így például az egészséges környezethez fűződő jogot. Kapcsolódó módosító javaslatait ismertetve fontosnak nevezte, hogy a környezeti kár okozóját helyreállításra kötelezzék, illetve hogy az alkotmány biztosítsa: mindenkinek jog van arra, hogy tájékoztatást kapjon a környezet állapotáról.

Kitért arra, hogy miután a kormánypártok nem támogatták a kétkamarás parlament felállítását, kezdeményezte a társadalmi párbeszéd intézményesítését kormányzati és önkormányzati szinten. Hangsúlyozta azt is, hogy véleménye szerint meg kell őrizni a kisebbségi ombudsman és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának szakmai önállóságát.

A politikus 21 kapcsolódó módosító javaslatot nyújtott be a Fidesz-KDNP alaptörvény-tervezetéhez, amelyek közül az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége kedden egyet sem támogatott. Az MTI kérdésére, ezután hogyan viszonyul az alkotmányjavaslathoz, Szili Katalin úgy válaszolt: neki és az általa elnökölt Szociális Uniónak is el kell gondolkodnia arról, hogy "támogatható-e így ez az alkotmány".

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: a határon túli magyarok szavazati jogával kapcsolatban az a legfontosabb, hogy sikerüljön konszenzust kialakítani annak mikéntjéről, megelőzve, hogy ismét olyan pártpolitikai megosztottság alakuljon ki, mint a kettős állampolgárságról szóló népszavazás előtt. Hozzátette: a részletekről még korai beszélni, hiszen egyelőre az sem ismert, hogy a kétszáz tagú parlament képviselőit milyen szabályok szerint választják majd meg.

A 2010 októberéig az MSZP frakciójában ülő Szili Katalin ugyancsak újságírói érdeklődésre közölte: nem ismerte a 2006-ban az igazságügyi minisztérium által kidolgozott alkotmánytervezetet, s arról a szocialista képviselőcsoport ülésein sem volt szó. A javaslatot nem kívánta minősíteni, beszélt ugyanakkor arról, hogy az alkotmányozás szükségességét házelnökként már nyolc évvel ezelőtt felvetette, de az ehhez szükséges "politikai konstelláció" hiányzott akkor.

Cikkek az alkotmányozásról itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!