Hírek

2010.09.01. 04:46

A le nem adott ajánlószelvényeket meg kell semmisíteni

Az októberi önkormányzati választásra összegyűjtött, de a választási bizottságnak át nem adott ajánlószelvényeket hétfő 16 óráig meg kell semmisíteniük a gyűjtőknek a választási eljárásról szóló törvény értelmében.

MTI

Az önkormányzati választásra jelölteket és megyei listát péntekig, szeptember 3-ig lehet bejelenteni az illetékes választási bizottságnál. A törvény szerint az összegyűjtött, de le nem adott ajánlásokat szeptember 6-án 16 óráig meg kell semmisíteni, és az erről készített jegyzőkönyvet szeptember 9-én 16 óráig be kell nyújtani a választási bizottságnak.
A megsemmisítésről szóló jegyzőkönyveknek tartalmazniuk kell, hány darabot semmisítettek meg. A megsemmisítés módjára a törvény nem utal, a szelvényeket általában bezúzzák, majd elégetik. A megsemmisítés célja, hogy az ajánlók személyes adatai és - különösen érzékeny adatnak tekinthető - politikai véleményük ne kerülhessen illetéktelenek kezébe.
Mivel az önkormányzati választáson nemcsak jelölőszervezetek jelöltjei, hanem függetlenek is indulhatnak, a le nem adott ajánlások megsemmisítésére vonatkozó előírás a jelöltségre függetlenként aspirálók által gyűjtött ajánlásokra is vonatkozik.
Azokat az ajánlásokat is meg kell semmisíteni, amelyeket "nem használtak fel" a jelölt nyilvántartásba vételéhez.
 Tarlós Istvánnak, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének 100 ezer összegyűjtött ajánlását kedden adta le a Fővárosi Választási Bizottságnál Németh Szilárd kampányfőnök, és újságíróknak jelezte: segítőik, támogatóik szeptember 3-ig tovább gyűjtik a cédulákat, és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke pénteken fogja bejelenteni, hány ajánlószelvény gyűlt össze.
Az MSZP Fejér megyei szövetségének elnöke, Horváth András kedden közölte az MTI-vel, hogy tízezernél több ajánlószelvényt gyűjtöttek össze a megyében, de csak ötezret adtak le a területi választási bizottságnál, "mert meg akarták kímélni a választási bizottságot a felesleges munkától".

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget