Hírek

2010.08.21. 15:01

A kisebbségi választáson nincs ajánlás

Már több mint 800 jelöltet jelentettek be a települési kisebbségi választásra az Országos Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint.

MTI

A települési kisebbségi önkormányzati választáson független jelöltek nem indulhatnak, kizárólag jelölő szervezetek állíthatnak jelöltet, így a jelölteknek nem kell ajánlásokat gyűjteni az induláshoz. Ráadásul jelölt csak az lehet, aki július 15-ig felvetette magát a kisebbségi választói jegyzékbe, függetlenül attól, hogy azon a településen, ahol szerepel a kisebbségi választói jegyzékben sor került-e kisebbségi választás kiírására.
Vagyis a választópolgár nemcsak a saját lakóhelyén, hanem bármely településen indulhat jelöltként. Ha nem a lakóhelye szerinti településen indul, akkor a választójogát a lakóhelye szerinti kisebbségi választói jegyzékben ellenőrzik.
Jelölőszervezetnek olyan bejegyzett társadalmi szervezet tekinthető - kivéve a pártokat - amely alapszabályában (a települési kisebbségi önkormányzati választás évét megelőző legalább 3 éve) rögzített célja az adott nemzeti vagy etnikai kisebbség képviselete.
A kisebbségi választáson indulni kívánó jelölő szervezetek a választás kitűzését követően vetethetik nyilvántartásba magukat az Országos Választási Bizottságnál, ha a jelölőszervezet  több megye, illetve a főváros és valamely megye területén is jelöltet kíván állítani, a területi választási bizottságnál, ha csak egy megye, illetve a főváros területén belül, de több településen (fővárosi kerületben) kíván jelöltet állítani és a helyi választási bizottságnál, ha a szervezet csak egy településen vagy fővárosi kerületben kíván jelöltet állítani.
A kisebbségi választáson tehát jelöltet csak bejelentett és nyilvántartásba vett jelölő szervezet állíthat szeptember 3-án 16 óráig. A jelöltet egy formanyomtatványon kell bejelenteni, és ugyanezen nyomtatványon a jelölt kérheti nevének kisebbségi nyelven való feltüntetését a szavazólapon. 
 A jelöltnek egyúttal nyilatkoznia kell arról, hogy a kisebbség képviseletét vállalja, ismeri-e a kisebbség nyelvét, kultúráját, hagyományait és hogy korábban volt-e más kisebbség kisebbségi önkormányzatának tagja, vagy tisztségviselője. A nyilatkozat tartalmát bárki megismerheti.
A kisebbségi szervezetek tehát azt nem tudják ellenőrizni, hogy aki felvetette magát a kisebbségi választói jegyzékre, az valóban az adott kisebbséghez tartozik-e, ám abba beleszólhatnak, hogy kit indítanak jelöltként; mégpedig úgy, hogy aki szerintük "ál-kisebbségi", azt egyszerűen nem indítják jelöltként.  
A választás megtartásának feltétele, hogy településenként és kisebbségenként legalább négy jelölt induljon, ha azonban nincs jelölt, vagy a jelöltek száma négynél kevesebb, a választás elmarad, és már csak a következő általános választáskor (2014-ben) van mód települési kisebbségi önkormányzati választás megtartására.

Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik