Hírek

2009.02.19. 03:29

Mosolyok a távolból

<b>Székesfehérvár</b> - Gambiáról szóló fotókiállítás nyílt a Vízivárosi Általános Iskolában, ahol a többi között a fehérvári önkéntes, <em>Lukács Zoltán</em> képei láthatóak.

Fejér Megyei Hírlap

Gambia, a legkisebb afrikai állam másik neve mosolygó part , amelyet a fotók is tükröznek. Szegény országról van szó, a kiállítás célja mégsem a nélkülözés bemutatása, hanem az ezzel kapcsolatos sztereotípiák lerombolása. Az ott élő emberek európai szemmel nézve lehetetlen körülmények között élnek, mégis mosolygósak, elégedettek, és békeszeretőek. A kiállítás másik célja, hogy a fair trade-re, azaz a méltányos kereskedelemre hívja fel a figyelmet. A több budapesti helyszínt is megjárt fotósorozat Fehérváron már második alkalommal látható. Ezúttal kifejezetten az iskolások számára érdekes anyagokat mutatja be, felelevenítve a gyerekeknek afrikai társaik szokásait. A kiállítást Gambia főkonzulja, Suha György nyitotta meg, aki hangsúlyozta, a cél a két kultúra egymáshoz közelítése és Gambia hiteles bemutatása. A képeket Lukács Zoltán önkéntes, Tomsits Abigél kultúrantropológus és Illisz Attila fotóriporter készítették. Lukács Zoltán, a Corvinus Egyetem végzős hallgatója még 2007-ben járt Gambiában önkéntesként, pusztán világlátás céljából, és az ott tapasztalt másik világ lenyűgözte. Elmondta, hogy a kis ország egy élhető, biztonságos hely, amely iránt az érdeklődés is megnőtt a kiállításnak köszönhetően: többen jelezték (tűzoltó, orvos, apáca), hogy önkéntes munkájukkal segítenének. Jövő tavaszra ismét kiutazást terveznek, ezúttal segítő eszközökkel felszerelkezve, és - Gambiában elsőként - magyar tűzoltó is megkezdi munkáját. Segítségképpen az Art Stúdió ceruzát és fa játszótéri eszközöket gyűjt januárig, a fehérváriak által leadott eszközöket a látogatás alkalmával a gambiai gyerekek kapják meg. A kiállítás február 28-áig látogatható az intézményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!