Hírek

2009.02.21. 03:29

Milliárdos csalások - A standolásra szükség van

<strong>Székesfehérvár</strong> - Bevétel szempontjából sikeres évet zárt a vám- és pénzügyőrség. Országosan 13 milliárd forint többletbevételt könyvelhettek el a költségvetésben megtervezettnél.

MTI

- Tizenhárom milliárd forinttal több bevételt értünk el a tervezettnél, de a regisztrációs adó tekintetében hatmilliárd forint elmaradást könyvelhettünk el országosan. Ennek oka, hogy a pénzügyi-gazdasági válság elsők között érte el az autóipart, az újautó-értékesítést. 2008 novemberében például 28 százalékkal kevesebb új autót adtak el, mint 2007 tizenegyedik hónapjában. Továbbá idén januárban feleannyit értékesítettek mint tavaly. Pozitív fejlődésről is beszámolhatunk, ugyanis a VPOP-hoz került környezetvédelmi termékdíj beszedése felerősödött, több mint 80 százalékkal nőtt az újabb adónem alá bejelentkezők száma, a bevétel pedig 20 százalékkal emelkedett - mondta a parancsnok. Ki-emelte, új feladatok is kerültek hatáskörükbe, ezek egyike a pénzmosás bűncselekményének nyomozása, a pénzmosás-gyanús ügyletek bejelentésének vizsgálata. Több mint 10 ezer esettel találkoztak, 1345 alkalommal eljárás is indult, 13 esetben pedig nyomoztak is tavaly. Az esetek összességében 40 milliárd forintot meghaladó csalásról, adócsalásról szóltak, ügyenként átlagosan 3 milliárd forintos csalást, főként áfacsalást derítettek fel. Nagy János kiemelte, a vám-, jövedéki és pénzügyi tevékenység mellett jelentős feladatokat látnak el a közrend és közlekedés terén. Az utakon elsősorban a teherautókra fókuszálnak, a pihenőidő betartását ellenőrzik. Tavaly 470 ezer, a pihenőidőt igazoló korongot ellenőriztek, 9 ezer esetben szabálysértést is tapasztaltak, ami azonban 4 százalékkal kevesebb a korábbinál.

Nem csak országosan, régiós szinten is pozitív évet zárt a VPOP. A regionális parancsnokság 2008-ban túlteljesítette a költségvetési törvényben előirányzottat, több mint 67 milliárd forinttal járult hozzá a közfeladatok finanszírozásához, ami a tervezett 112 százaléka volt. Pálla József ezredes, regionális parancsnok kifejtette, az uniós vámbevételek a régióban tavaly 10,6 milliárd forintot tettek ki, ez a tervezett összeg 95 százaléka. A regisztrációs adóból a 2008-ra tevezett 14,959 milliárdos adóbevételből 11,772 milliárd forint realizálódott, ami az előirányzat 79 százaléka volt. Itt hozzátette, az országosan hatmilliárd forintos ebbéli csökkenésben jelentős szerepet játszott az is, hogy mind Komárom-Esztergom, mind pedig Fejér megyében jelentős az autóipar szerepe, emiatt a visszaesés is különösen érzékelhető.

- Az importáfából a 2008-as időszakra 35,45 milliárd forintos előirányzatból 45,91 milliárd forint keletkezett. A befolyt összeg a tervezettnél 30 százalékkal több. A jövedéki adóbevételeknél az üzemanyagok jövedéki adójából a tervezettnél kevesebb, az egyéb termékek jövedéki adójából a tervezettnél 32 százalékkal több folyt be - tájékoztatott a régiós parancsnok. Elmondta, a régióban a Velencei-tó és a Balaton északi partján az idegenforgalmi szezonban fokozottan jelen vannak. Részben a közrend ellenőrzésében tartanak a rendőrséggel, részben pedig a vendéglátóegységeket követik figyelemmel. Hozzátette, három másik régió parancsnokságaival működnek együtt, az ellenőrzést végzők pedig cserélődnek a régiókban, hogy új arcokkal lepjék meg a vendéglátósokat.

A regionális parancsnokság felderítési eredményeiről szólva Pálla József elmondta, 697 bűncselekmény és szabálysértés ügyében jártak sikerrel. Ezek során 257 elkövető ügyében nyomoztak, az elkövetési érték 98 millió 144 ezer 397 forint volt a régióban, ebből 116 esetben foglaltak 56 millió 886 ezer 963 forint értékben. A regionális parancsnokság mobil ellenőrzési alosztálya 6 ezer 483 esetben végzett közúti, piaci és közterületi ellenőrzést. Az ellenőrzések alkalmával 29 esetben büntetőügyben, 12 esetben szabálysértési eljárás keretében, 238-szor pedig közigazgatási ügyben intézkedtek.

- Összesen 561 esetben 166 millió 850 ezer forint bírságot szabtunk ki, amiből 154 millió 100 ezer forint bírságot bevételeztünk. A legtöbbet Tatabányán, ott 98 millió 400 ezer forint bírságot szabtunk ki, ebből 92 millió forint folyt be. A veszprémi fővámhivatalhoz 34 millió forint kiszabott bírságból 32 millió 950 ezer, amíg a székesfehérvárihoz 34 millió 45 ezer forintból 29 millió 150 ezer forint folyt be - tette hozzá Pálla József. Már a pénz- mosás elleni bűncselekmények ügyében is nyomozhatnak

A standolások ellenőrzése új feladata a VPOP-nak. Nagy János elmondta, 100 ellenőrzésből 80 esetben találnak problémát. Még mindig jelentős az ismeretlen eredetű szeszesitalok felszolgálása, emiatt a hatóság a teljes láncolatot ellenőrzés alá vonná az előállítótól, a nagykereskedőn át a bolti, éttermi forgalmazóig. Hozzátette, az előállítókat már ellenőrzik, a standolással pedig a láncolat végén is megfigyelhetik, minden szabályos-e. Pálla József kiemelte, a standolás bevezetése miatt több száz vendéglátós kereste fel a VPOP-t a nyilvántartások hitelesítésére, hosszabb nyitva tartással fogadták a vállalkozókat még hétvégén is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!