Hírek

2009.01.15. 03:29

Sorozatos helycsere

<b>Dunaújváros</b> - Ünnepélyes keretek között adták át tegnap délelőtt a Szent Pantaleon Kórház újonnan kialakított, korszerű gyermekosztályát, amely változatlanul a földszinten, de az A-szárnyban kapott helyet.

Szabó Beatrix

A hivatalos átadó ünnepségen a kórház menedzsmentje, dolgozói, a helyi vállalatok, vállalkozások illetékesei mellett a kórház felügyelőbizottságának tagjai, önkormányzati képviselők is megjelentek.

Nagy érdeklődés övezte tehát a beruházást, amelynek során teljesen átépített, a korszerű betegellátási igényeknek mindenben megfelelő osztályt alakítottak ki.

A megjelenteket Máté-Kasza László főigazgató-főorvos üdvözölte a vendégfogadásra berendezett társalgóban, amely a hétköznapokon a gyerekek étkezőjeként funkcionál majd.

Az új osztályt viszonylag alacsony költségvetéssel, 55,2 millió forintból sikerült kialakítani. A korszerűsítés során a földszinti A-szárnyon új nyílászárókat szereltek be, az épületrészben teljes burkolatcserét végeztek, felújították az elavult gépészeti berendezéseket is.

Részben kicserélték az eddig használt berendezési tárgyakat, bútorokat is.

A főigazgató elmondta: a gyerekosztály költözésével megüresedett másik szárnyon korszerű fertőző osztályt alakítanak ki.

Szeretnének forrást szerezni a kinti fertőző részleg átépítésére, ami azt követően teljes egészében a pszichiátriai ellátást szolgálná. Mivel a sorozatos költözésekkel felszabadul a jelenlegi pszichiátria helye, ott egy modern stroke részleg megnyitását tervezik. Ez a struktúra-átalakítás, számításaik szerint mintegy 250 millió forintba kerül - tette hozzá Máté-Kasza László, aki szerint ez jóval kisebb összeg, mint amennyit más intézményekben a hasonló volumenű át-alakításokra fordítanak.

A szóban forgó struktúra-átalakítást még 2006-ban fogadta el a helyi közgyűlés, s ahhoz is hozzájárultak a képviselők, hogy 135 millió forint hitelt vegyen fel a kórház, amihez az önkormányzat nyújtott fedezetet.

Az új gyerekosztályon igazán barátságos körülmények várják majd a kicsiket. Az újszülöttek helyiségein kívül minden szobában színes televízió segít elütni az időt. Két szobában lehetőség van arra is, hogy a hozzátartozó édesanya bent alhasson kezelt gyermekével. A koraszülöttek számára két kórtermet alakítottak ki, ezen kívül hat gyermekkórterem áll rendelkezésre. Van olyan szoba, amelyhez saját vizesblokk is tartozik. Sokan segítenek osztályuknak adománnyal, felajánlásokkal - mondta el Sipos Edit, aki egyúttal köszönetet is mondott ezért a kiemelt figyelemért. Az új osztályon, az Aranyág Alapítvány közvetítésével egymillió forint értékben rekeszes gyógyszeres hűtőt állíthattak munkába - a berendezést a Dunapack Zrt. finanszírozta. Az Ispotály Kft.-től pedig egy LCD televíziót kaptak - hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!