Hírek

2009.01.17. 03:27

Fizetni kell a túlóráért

<strong>Székesfehérvár</strong> -Túlórapénz és éjszakai pótlék is járhat a dolgozónak, ha a standolást napi munkaidején túl vagy az éjszakai zárást követően végzi a vendéglátóhelyeken.

Miskei Anita

- A napi standolás akár 1-2 órás feladat is lehet, a többletfeladat a nyolcórás munkaidőn túli túlórának számít. A túlóra vagy rendkívüli munka bérvonzattal jár. Ha a munkavállalónak munkaidőkerete van, mely maximum 12 óra lehet, abba kell beépíteni a standolás elvégzését. Azonban a rendszeresen végzett túlórának is van határa, mely kollektív szerződés nélkül legfeljebb 200 óra lehet - mondta Jankó Zoltán. Hangsúlyozta, ezen felül a standolás kihathat a pihenőidőre is. - Összefoglalva, legfőbb hatása a túlóra, a bérvonzat és a nyilvántartás kibővítése, melyeket ellenőrzünk - mondta az igazgató. Majd tovább fokozva a munkáltatók kedélyeit hozzáfűzte, ha egy vendéglátóegység 22 óráig tart nyitva, a dolgozó azt követően végzi a standolást, akkor az már a Munka törvénykönyve szerint az éjszakába nyúlik, vagyis jár az éjszakai pótlék is.

Az ellenőrzésről szólva az igazgató kifejtette, módszerük nem változik, csupán plusz feladat lesz a standolás ellenőrzése, melynek során figyelik, a nyilvántartásokban szerepel-e a plusz feladat, illetve a ráfordított idő. Jankó Zoltán végül elmondta, a többi esethez hasonlóan itt is ellenőrizhet a felügyelőség akár bejelentésre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!