Hírek

2009.01.19. 03:29

Fejér képviselői számokban

<b>Fejér megye</b> - Országgyűlési képviselőink 2008-as munkáját korábban már elemeztük a felszólalások tükrében, ezúttal azt vizsgáltuk a parlamenti adatbázis segítségével, hogy ki-ki hányszor nyújtott be önálló indítványt.

Tihanyi Tamás

Cser-Palkovics András (Fidesz) helyettes szóvivő, a legnagyobb ellenzéki párt székesfehérvári frakciójának vezetője messze a legtöbb önálló indítványt nyújtotta be a tizennégy megyei képviselő közül. A ciklus 2006-os kezdete óta összesen 85 darabot, 2008-ban pedig nem kevesebb, mint 41-et. Témája volt több más mellett a nemzeti emlékhely jövője, ostorozta a kormányzati pazarlásokat és a propagandát, sürgette a székesfehérvári elkerülő út befejezését, írt a vasúti munkahelyek megőrzéséről, foglalkozott a kábítószergonddal.

Mikola István (Fidesz) orvospolitikus, egykori egészségügyi miniszter 2006 óta 55, tavaly 21 önálló indítványt nyújtott be az egészségügyi törvényekről, az egészségbiztosításról, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megszűnéséről, a költségvetés egészségügyre vonatkozó fejezetéről, a kórházak adósságáról, valamint a március 9-ei ügydöntő népszavazást követően szükségessé váló törvénymódosításokról. És több esetben - általában - a magyarok szomorú egészségügyi helyzetéről. 


Grafika: Lovász Lilla

Dorkota Lajos (Fidesz) a ciklusban 15 indítványt nyújtott be, s legtöbbjét, 14-et tavaly: lényegében a Dunaferr privatizációja kapcsán íródott valamennyi, ebből csak a Dunaújvárosi Főiskola beruházása a kivétel.

Gógl Árpád (Fidesz) és Kelemen András (Fidesz) egyformán 12 alkalommal élt az önálló indítvány demokratikus lehetőségével: előbbi az egész ciklusban 27, utóbbi 26 esetben készített ilyet. A volt egészségügyi miniszter az egészségügyi képzésről, a dohányzás elleni küzdelemről, a kistérségi, illetve az egészségtudatos oktatásról, valamint a határon túli magyarok helyzetéről nyújtott be írott dokumentumot. (Egyébként három indítványa már 2009-es keltezésű, ezeket nem számoltuk a 12 közé.)

Kelemen András egykori külügyi államtitkár a Szülőföld Alapról, az IMF-hitelről, a Székely Nemzeti Tanácsról, a vidéki pénzhiányról és a poszt-szovjet térség lehetséges konfliktusairól írt.

Lengyel Zoltán, a legnagyobb ellenzéki párt korábbi agrárpolitikusa (ma MDF) a ciklus kezdete óta összesen 22, tavaly hat önálló indítványt nyújtott be, s kérdéseket tett fel választ keresve rájuk. Firtatta például, hogyan tudjuk megvédeni a hazai értékeket, s miként óvhatjuk meg a szarvasmarha-ágazatot? Mit ér a munkahely, ha vidéki?, írta egy címben.

A sorban három politikus következik a kormányzati oldalról, Dér Zsuzsanna, Ecsődi László és Warvasovszky Tihamér (mindhárman MSZP), ők két-két önálló indítványt nyújtottak be 2008 hónapjai során. (Warvasovszky az egész ciklusban ennyit, Dér Zsuzsanna hármat, Ecsődi azonban 2006 óta 14-et.) Székesfehérvár polgármestere a nemzeti emlékhelyekre vonatkozó törvény megszületését sürgette, valamint a közpénzekből nyújtott állami támogatások átláthatóságáról szóló törvény módosításáról írt indítványt. Dér Zsuzsanna a szakképzésről és átképzésről, valamint az igazságügyi szakértői kamaráról szóló törvény módosításáról nyújtott be írásokat, Ecsődi László pedig a halmozottan hátrányos helyzetűek érdekében indítványozott változást, valamint a háziorvosok szakmai tájékoztatóját hiányolta.

Molnár Albert (MSZP), Schmidt Ferenc (Fidesz), Világosi Gábor (SZDSZ), Szabadkai Tamás (MSZP) egy-egy önálló indítványt nyújtott be tavaly (Molnár a ciklusban hatot, Schmidt ötöt, Világosi kettőt.) A témák a politikusok említésének sorrendjében: a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvénymódosítások, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény népszavazásra bocsátásának elrendelése, a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtése, Sárbogárd vasúti csomópontjának sorsa.

Kálmán András (MSZP), Dunaújváros polgármestere tavaly nem élt az önálló indítvány adta lehetőséggel, a ciklus 2006-os kezdete óta egyszer jegyzett ilyet, amikor a gazdasági és közlekedési miniszterhez interpellált, mert úgy érezte, a miniszter bünteti Dunaújváros lakosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!