Hírek

2008.12.18. 03:27

Tanácstalan diákok

<b>Fejér megye</b> - Felháborodott olvasónk telefonált, több tíz fiatal áll tanácstalanul a szabadi állomáson, megállt a vonat, nincs tovább.

Még tart a vasutasok sztrájkja, bár néhány vonalon - ha nem is zavartalanul -, de járnak a szerelvények. Hogy olvasónk telefont ragadott, annak a felháborodása az oka.

- Székesfehérvárról elindult egy vonat, Balatonszabadiban megállt, le kellett szállniuk az utasoknak. Ott volt az út vége. Öt kilométerre a célállomás előtt valaki elkezdett sztrájkolni, így megállt az élet. Körülbelül ötven, iskolába igyekvő fiatal álldogált tanácstalanul, hívták a szüleiket, mit csináljanak? Tizenöt éves gyerekek várakoztak. Miért kellett elindítani a járatot, ha közben megállították, mielőtt célba érhetett volna?

Göcsei István felvetésére igyekeztünk választ kapni. Talán az idő volt kevés a válaszadásra, mert nem érkezett felelet tegnap estig. Miután erre nem tudtunk választ adni, így az Alba Volán illetékesét kérdeztük, milyenek a tapasztalataik, növekedett-e az utaslétszám?

- Tegnap már Pesten megtelt a 12.40-es autóbusz, menet közben valószínűleg már nem is vett fel utasokat - mondta Nagy Zoltán, az Alba Volán személyforgalmi igazgatója. Tőle egyébként aziránt tudakozódtunk, hogy tekintettel a közelgő ünnepekre, a diákok esetében a téli szünetre, ami a hét végén kezdődik, milyen lehetőségek kínálkoznak a viszonylag normális közlekedésre? Az igazgató sorolta: már a februári vasutassztrájk idején szerződést kötöttek a MÁV-Starttal, amely gyakorlatilag buszokat bérel az Alba Volántól (is), hogy az utasok szállítása, ha nem is zökkenőmentesen, de valahogy menjen. Ez a szerződés él most is, több vonalon - például Mór és Budapest között - úgynevezett másodrész-járatokat indít a Volán. Hét elején egyébként - tette hozzá Nagy Zoltán - még nem érzékelték a forgalom jelentősebb növekedését, tegnapra azonban változott a helyzet.

- Sajnos most már, év vége felé létszámkapacitás, vagyis emberierőforrás-problémáink vannak, hiszen a mi járművezetőinkre is az európai uniós normák vonatkoznak, mind a ledolgozható munkaórák, mind pedig a túlórák és pihenőidők tekintetében. Amennyi lehetőségünk van, azt mind latba vetjük, hogy az emberek valahogyan eljussanak otthonukba vagy éppen szeretteikhez az ünnepeken.

A Dunaújvárosból startoló vonatok közlekedtek ugyan, de csak a Kelenföldi pályaudvarig. Azért ezen a környéken is akadt kimaradó járat, keddre virradóra Rétszilas és Mezőfalva között nem közlekedtek a vonatok. Amint a helyi vasútállomáson Sipos Tamás állomásfőnök-helyettes elmondta: a szerdai nappalos műszakban nem volt sztrájkoló vasutas. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy ők csak Kelenföldig látnak el , hogy onnan mondjuk Miskolcra miként jut el valaki, azt ők is csak jósolni tudják.

Iváncsa és a főváros között jár vonatpótló autóbusz, de azt a vasúttársaság rendelte meg külön. A vasúti bérletek a környéken csak a Dunaújváros - Nagykarácsony és a Dunaújváros - Budapest viszonylatban érvényesek a buszokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!