Hírek

2008.12.10. 03:29

Égetőmű - helyszín nélkül

<b>FMH-összeállítás</b> - Négy év vita, tiltakozás után dölt el, hogy Várpalotán nem épühet fel a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási rendszer szemétégetőműve. Új helyszínnek Oroszlányt szemelték ki, s noha semmilyen döntés nem született még - már ott is tiltakoznak.

Ármás János

Komplexnek nevezik a hat megye több mint százhetven települési önkormányzatával létrehozott hulladékgazdálkodási társulás által megvalósítani kívánt technológiát: az összegyűjtött, szétválogatott hulladékból amit lehet, azt újra fel kell használni, amit nem szükséges feltétlenül lerakni, azt el kell égetni. A logika ellen lapvetően nem is tiltakozik senki, mindaddig, amíg nem az ő környezetében valósítanák meg az égetőművet.

Várpalota mint helyszín (konkrétan: a volt Bakonyi Erőmű területe) idény nyáron hivatalosan is kisesett: az Országos Környezetvédelmi Felügyelőség jogerősen jóváhagyta a regionális zöldhatóság elsőfokú, az építést lehetővé tevő egységes környezethasználati engedély kérelmének elutasítását. (Az elsőfokú verdikt ellen akkor fellebezett ugyanúgy a kérelmező önkormányzati társulás, miként - természetesen teljesen más indokkal - az égetőmű ellen tiltakozó Otthonunk Bakonykútiért egyesület, a Gaja Környezetvédő Egyesület és az Egészséges Palotáért Egyesület is.)

Mindeközben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fejlesztési igazgatósága, valamint az önkormányzati társulás idén júliusban aláírták a hulladéklerakók rekultivációjára vonatkozó támogatási szerződést. A több mint 7,7 milliárd forintos támogatás 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapja, tizenöt százalékát pedig a magyar kormány biztosítja. A rekultivációs pályázatot augusztusban Budapesten bemutatták az Európai Bizottság regionális főigazgatóságának. A szakértők megállapították, hogy a projekt jól előkészített, ezért nincs akadálya annak, hogy a magyar kormány júniusi döntését követően Brüsszelbe küldjék a pályázatot.

November harmadikán nyújtották be a pályázatot az Európai Bizottság részére - Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése címmel - hangsúlyozandó, nemcsak a rekultivációra, hanem a teljes projektre: megvalósításra tervezve 308 hulladékgyűjtő szigetet, 23 hulladékudvart, egy átrakó állomást (Bakonszombathelyen) egy önálló komposztálót (Móron), nyolc komlex kezelőközpontot (Adonyban, Dunaújvárosban, Dömsödön, Oroszlányban, Polgárdiban, Sárbogárdon, Székesfehérváron és Várpalotán) valamint egy hulladékhasznosító erőművet. Ennek a teljes beruházásnak a bekerülési értéke bruttó 45,8 milliárd forint, amelyből elszámolható költség nettó 38,1 milliárd forint. A pénzügyi elemzés számításai alapján a projekt az elszámolható költségekre a maximális hetvenszázalékos támogatásra jogosult (amelynek 85 százalékát az, tizenötöt az állam adna). A maradék harminc százalékot a kérelmezőnek, tehát az önkormányzati társulásnak kell biztosítania.

Így szólnak a tények. A bőkkenő: a projektben szerepel az égetőmű, amelynek azonban nincs helyszíne. Az ügyben a fordulatot október 28-án, a társulás legutóbbi ülésén elhangzott információ hozta: az új helyszín Oroszlány lehet. Elhangzott, tárgyalnak a Vértes Erőmű leendő új tulajdonosaival (a Kapolyi László érdekeltségébe tartozó System Consulting Zrt.-vel). A hír nyilvánosságot kapott - az oroszlányi elöljáróság is a sajtóból értesült róla. Velük egy ilyen beruházásról nem tárgyalt senki. A városban állítják, a környezetvédelmi minisztérium adatai szerint Oroszlányban az ülepedő por mennyisége már most is gyakran az engedélyezett határérték felett regisztrálható, s hasonló lehet a helyzet a szálló por tekintetében is, amelyet ugyan nem mérnek, de egészségre gyakorolt hatása köztudottan lényegesen súlyosabb.

A környezetvédelmi minisztérium pedig készíttetett egy tanulmányt, amely szerint a Vértes Erőmű százezer tonna hulladék elégetésére alkalmas, ami éppen a Várpalotára tervezett hulladékégető kapacitásának felel meg.

Megkerestük Fischer Mariannt, az önkormányzati társulás elnökét: hol tartanak a tárgyalások Oroszlánnyal kapcsolatban? Egyelőre nem kaptunk konkrét választ, csak egy kérést, hogy erre térjünk majd december végén vissza. Nyilván senkit sem vigasztal a várpalotai hír sem: hamarosan be kell zárni a jelenleg a város határában működő hulladéklerakót. Az önkormányzat képviselő-testületének legutóbbi ülésén már benyújtottak egy javaslatot a kommunális hulladék további elhelyezésére. Egy tatabányai ajánlatot. Befogadják a hulladékot, piaci áron. Magyarul ez a palotai polgároknak - s ugyanígy nyilván azokon a településeken élőknek, akiknek a szemetét szintén a palotai lerakóba vitték eddig - közel harmincszázalékos emelést jelenthet majd a szolgáltatás díjában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!